Annons

En vision för hamnområdet

Det pågår mycket diskussion om hur man kan vidareutveckla Borgholms hamnområde. Det finns en önskan från många att göra hamnområdet till ett året-runt område.
Publicerad 7 juni 2018
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Tänk om vi skulle släppa idén om att skapa ett året-runt område och istället renodlar hamnområdet som en plats att vara på på sommaren”, tycker Torbjörn Jerlerup.
”Tänk om vi skulle släppa idén om att skapa ett året-runt område och istället renodlar hamnområdet som en plats att vara på på sommaren”, tycker Torbjörn Jerlerup.Foto: Kenth Jönsson

Men hamnområden är generellt sett ganska besvärliga att göra till året runt områden. Speciellt här i kalla Norden. Det blåser och snöar och regnar mest hela tiden om året. Hamnar brukar vara blåshål, på grund av de öppna ytorna. Jag känner faktiskt inte till några lyckade exempel på att man gjort hamnar till året-runt områden i hela Sverige. Färjestaden har försökt men även där harman problem att leva upp till visionen.

Om man vill skapa nya året-runt områden vore det bättre att exploatera området kring stationen i Borgholm, som redan nu är en knutpunkt för många på grund av bussarna, anser jag.

Annons

Men vad ska vi göra med hamnen då?

Tänk om vi skulle släppa idén om att skapa ett året-runt område och istället renodlar hamnområdet som en plats att vara på på sommaren?! Dels för att få fler besökare i båt till vår fina nya hamn, dels för att dra ner turister till hamnområdet.

Personligen tror jag att det vore en bra ide att bygga sjöbodar på marken framför Lantmännen. Små och stora med en massa innehåll. Lokala konstnärer, såväl som marknadssäljare. Cafeer och kanske en liten fiskerestaurang, det saknas i vår kommun. Bodarna får gärna ligga på rad så de sträcker sig ut till hamnen bortom Lantmännen. Då kanske man kan få fart på restaurangen som ligger där borta, i ett område få turister idag letar sig fram till.

Byxelkroks sjöbodar är en förebild. Fast personligen gillar jag Vaxholms hamns sjöbodar mer, som just ligger på rad. Det tror jag vore en bättre förebild för Borgholm. med så många konstnärer och eldsjälar det finns i Borgholm tror jag knappast det råder brist på personer som skulle hyra en bod, speciellt om priset inte är för högt.

Parallellt med att bygga sjöbodsområdet, kan man försöka få igång fler aktiviteter i hamnområdet, kanske öppna någon utställningshall, ha musik nere vid dammen eller vid den nya scenen bredvid societetsparken?

Idag händer allt i Borgholm i praktiken på en gata. En gata som på sommaren börjar nere i hamnen och slutar vid ICA. och med torget som givet centrum. Att försöka bredda Borgholm kan kännas vanskligt men kan vara lönsamt för hela kommunen på sikt. Gästhamnen är redan en turistmagnet och båtmagnet: låt oss fortsätta vidareutveckla hamnområdet med det fokuset.

Torbjörn Jerlerup

Annons
Annons
Annons
Annons