Annons

En skarp politik för klimatet

Insändare • Publicerad 22 december 2008

Nu presenterar vi i landstingsmajoriteten vårt förslag till klimatstrategi för landstinget. Vi blir därmed först ut bland landstingen i landet med en klimatstrategi för den egna verksamheten.

Grunden till vår klimatstrategi är regionförbundets vision om en fossilbränslefri region och utifrån den så har vi satt mål som är relevanta för vår verksamhet. Det handlar om mål för transporter, lokaler, lustgas och livsmedel. Det är inom dessa områden vi ser att landstingets huvudsakliga utsläpp sker idag. Det är viktigt att vi inom landstinget tar ansvar för utsläppen av klimatgaser som vår verksamhet genererar både ur miljö- och hälsosynpunkt. Det är viktigt att inte underskatta de hälsovinster som kan göras när vi satsar på att förbättra klimatet. Förutom självklara saker som att minskade utsläpp från fossila fordonsbränslen och fossil uppvärmning av lokaler ger bättre luftkvalitet och därmed förbättrar livsmiljön för alla medborgare finns ett antal andra följdverkningar av ett förändrat klimat. Det gäller till exempel parasiter och skadedjur. Vid ett varmare och fuktigare klimat ökar risken för att drabbas av fästingburen borrelia och problemen med att hålla livsmedel fräscha kan ge ökade fall av matförgiftningar. Med en klimatstrategi försöker vi dra vårt strå till stacken för att minska klimatförändringen och samtidigt förebygga för en god hälsa i vårt län.

Annons

Inom landstingets sker många typer av transporter och resor och det är framför allt resor i tjänsten som kan förändras mycket. Vi vill satsa på att minska både antalet körda mil på vägen och antalet flygresor. På detta sätt ska vi minska vårt koldioxidutsläpp med 1000 ton till 2011 och med över 4000 ton till 2020. I våra lokaler ska energiförbrukningen minska med 5-10 % till 2011 och utsläppen ska vara noll till 2020. Lustgas är ett problem som har större proportion än det vid första anblicken kan verka, detta beror på att lustgasen är 300 gånger kraftfullare som klimatpåverkande gas än koldioxid. Så även om det inte handlar om stora mängder lustgas så blir verkan ändå stor av utsläpp därför ska vi senast 2020 samla upp och destruera den lustgas som våra verksamheter använder.

I klimatstrategin tar vi även med utsläpp som orsakas av den mat som serveras inom landstinget. Detta är ett område som för ett år sedan knappt fanns med alls i diskussionen om klimatförstörande verksamheter. Vi ser detta som ett viktigt område att arbeta med. Än så länge är det svårt att beräkna hur stora utsläpp som en viss måltid har orsakat men vi vill ändå börja arbetet och utifrån de utsläpp som vi kan beräkna idag vill vi minska klimatpåverkan med 10 % till 2011 och med 50 % till 2020.

Detta innebär att våra mål är satta så att de största minskningarna av koldioxidutsläpp ska ske redan till 2020. 2030 ska landstingets utsläpp av klimatgaser vara 0.

Klimatstrategin kommer att revideras kontinuerligt. Det kommer även att kopplas handlingsplaner till strategin och dessa kan ses som ytterligare ett steg i landstingets förbättringsarbete med lite bättre varje dag.

Ann Hellenborg,

landstingsråd (mp)

Anders Henriksson,

landstingsråd (s)

Lena Segerberg,

landstingsråd (s)

Annons

Johnny Petersson,

landstingsråd (v)

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons