Annons

”En oas på väg att försvinna”

Insändare • Publicerad 1 november 2007

Vi inom SPF Solvändan har medvetet legat lite lågt med kritiken mot förslaget att omvandla delar av Ladans utrymmen till förskolaverksamhet.

Som alltid sprids det en massa rykten, informationen har varit näst intill obefintlig, men efter att pensionärs och handikapporganisationerna i Färjestaden nu blivit informerade, två dagar i sträck till på köpet, verkar det som loppet är kört för oss att få vara för i de tre studierum som vi använt till studiecirklar, sångövningar m.m. Av dom 247 bokningarna som SPF Solvändan hade i Ladan, enligt färsk och statistik under ett år, kommer en stor del att få problem att hitta nya lokaler för sin verksamhet. Det är faktiskt friskvård föreningarna bedriver, med det utbud av aktiviteter som vi försöker att tillhandahålla, som studier av olika slag, gymnastik, motionsdans, bridge, sång med mera. Lokaliteterna är ju handikappsanpassade för att personer som är rörelseförhindrade skall kunna utnyttja dem, och att då erbjuda lokaler som exempelvis övervåningen på nya brandstationen, eller att ta sig till skogsbygården, anser vi att vara ett hån mot en utsatt grupp människor, som är boende i närheten av Ladan, enda färdmedlet är att gå eller en rollator, färdtjänst är inte alla förunnat att kunna utnyttja.

Annons

En stilla undran: För den delan av verksamheten som eventuellt kan vara i stora salen på Landan, med tanke på vad som hänt med biltrafiken vid Färjstadens skola. Blir det möjligt att köpstaden, eller nere på handplanen? Ännu har vi inte hört vad politikerna har för tankar om förslaget, tänker man köpa tjänstemännens förslag med hull och hår eller? Den uppkomna situationen kan knappast komma som en överraskning för politiker och tjänstemän. Det har sedan mitten av 1960-talet varit brist på skollokaler i Färjestaden, då barn boende ett stenkast från skolan bussades både till Algutsrum och Torslundaskolan. Från det att man börjar planlägga områden för bostäder går det ett antal år, sedan kommer som ett brev på posten, inflyttning, ofta unga familjer, med krav på service av olika slag, som skollokaler, samlingslokaler med mera.

Vi vill i sammanhanget betona på intet vis är mot inflyttning till färjestadsområdet, bara det att man måste se till service lokaler finns i tillräcklig omfattning. När björklokalen byggdes på sin tid var befolkningen i närområdet ca 2 000 personer, idag är det ca 6 000 personer. Björklokalen är förövrigt snart helt utnyttjad av skolan, det är möjligen på eftermiddagar och kvällar som den kommer att vara tillgänglig för övrig verksamhet, och då vill knappast pensionärer ge sig ut i mörkret. Det finns ju även stort behov av samlinglokaler för andra än pensionärerna, många ortsbor efterlyser lokaler för festligheter av olika slag.

Avslutningsvis, snälla makthavare, tänk till en gång innan ni tar Ladan i besittning för skoländamål. Kom inte och säg att det inte finns pengar, det har vi hört till leda, utan kom men konkreta förslag som vi kan acceptera.

Styrelsen, SPF Solvändan Färjestaden

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons