Annons

En farlig liten mysfarbror som är van att få som han vill

Har hört Stefan Carlsson vid ett par av hans välregisserade föreställningar nu i maj, och i stort sett vartenda ord verkar vara inlärt utantill och samma lustiga små vitsar återkommer varje gång. Alla får ordet och får säga vad dom vill vid dessa tillfällen och det verkar väldigt öppet och bra.
Publicerad 3 juni 2018
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Stefan Carlsson har uppdraget att undersöka möjligheterna för ”Öland - en kommun”.
Stefan Carlsson har uppdraget att undersöka möjligheterna för ”Öland - en kommun”.Foto: Arkiv

Han uppträder som en fryntlig liten mysfarbror och inleder med ”Vem är Stefan?” och en uppräkning av sina många fina titlar och uppdrag – t ex efter landshövdingeskapet för Kalmar län generaldirektör för finansdepartementet! Ingenting om att han är socialdemokrat och ända sedan tiden som landshövding en uttalad förespråkare för sammanslagning av ölandskommunerna!

Han är van att få som han vill och vet hur han ska komma dit. När han låtsas att opartiskt lägga fram fakta, så har han SJÄLV valt vilka fakta som ska läggas fram. Vad som ska finnas i dom positiva rutorna och vad som ska finnas i dom negativa rutorna för olika alternativ, det har han själv plitat dit.

Annons

Han lägger också fram TRE olika alternativ för ölänningarna:

1. ha det ungefär som nu med två kommuner där ”ingenting förändras

2. ha två kommuner med betydligt mer samarbete, eller

3. slå ihop båda kommunerna till en enda.

Finns det någon vettig anledning att komma med TRE alternativ när det egentligen handlar om ifall det ska vara en eller två kommuner på Öland?

Den enda anledningen torde vara att om t ex 25 procent väljer alternativ 1, 30 procent väljer alternativ 2 och 40 procent väljer alternativ 3, så kan sammanslagningsförespråkarna säga att deras alternativ 3 har vunnit eftersom detta med sina 40 procent fick störst stöd - trots att alternativ 1 och 2, d v s de som vill att det ska vara två kommuner på Öland blev betydligt fler med sina 55 procent tillsammans.

Med TRE alternativ istället för JA eller NEJ är det lätt att manipulera kring ett folkomröstningsresultat, det minns vi från kärnkraftsomröstningen 1980.

Oavsett vad som händer längs vägen till en folkomröstning och vad ölänningarna tycker, så är det ingen tvekan om att Stefan Carlsson kommer att föreslå en sammanslagning av ölandskommunerna, vilket skulle bli hans revansch och den slutliga fjädern i hans hatt!

Manipulationen är redan i full gång.

Per Lublin

Annons
Annons
Annons
Annons