Annons

En ”död hand” över Öland?

Insändare • Publicerad 5 oktober 2011

Borgholm skall ta ställning till en ökning av strandskyddet till 300 meter. Förvaltningschefen Göran Borgö säger: ”Det vore att lägga en död hand över samhällsutvecklingen.”

Våra myndigheter tror att de kan förbjuda ägaren att ställa en soffa, klippa gräset eller fälla träd på den egna marken, där strandskydd gäller. Ägaren får råda sig själv inom en liten yta med den juridiskt obestämda beteckningen ”tomtplats”, inte att förväxla med ”tomt”, den mark som hör till ett hus. Resten av marken, ofta större delen, skall vara ”allemansrättsligt tillgänglig”, det vill säga ägaren har inte mer rätt att vistats där än alla andra. Där bestämmer Länsstyrelsen.

Annons

Dock måste ägaren städa bort besökarnas sopor, för att inte bli skyldig till ”nedskräpning av naturen”.

Detta måste kallas smygsocialisering. Ingvar Carlsson skrev i Tiden 1989:

”Svensk socialdemokrati fann i sin praktiska politik ganska snabbt, att det oftast gick att erövra bestämmanderätt utan att ändra den formella äganderätten.”

Efter andra världskrigets excesser och rättslösheten i Östeuropa deltog Sverige i grundandet av Europarådet 1949 med syfte att främja demokrati, mänskliga rättigheter och utveckling av rättsstaten. Dess konvention om de Mänskliga Rättigheterna stadfästes 1950, ratificerades av Sverige 1952, men införlivades i svensk rätt först 1995, överordnad de svenska lagarna. Den skall alltså tas synnerligen allvarligt.

Det långa dröjsmålet har förstås berott på att socialisterna inom socialdemokratin inte gillade skyddet för Hemfrid och Äganderätt. Det är nämligen starkt, eftersom de rättigheterna utgör demokratins och det civiliserade samhällets hörnpelare. Välstånd har uppnåtts endast då äganderätten erkänts och skyddats.

Strikta villkor anges för att det allmänna skall få inskränka ägarens förfogande över sin egendom. En sådan åtgärd skall vara ändamålsenlig, nödvändig och dess nytta skall vara proportionerlig mot ägarens skada. Stora ingrepp skall ersättas ekonomiskt.

Generella beslut såsom i dåtida Östeuropa accepteras inte. Varje medborgare har rätt till enskild behandling och det allmänna har bevisbördan.

Om det är ett nationellt intresse att inte exploatera delar av Öland, skall kostnaden för det givetvis bäras av alla nio miljoner invånare, inte bara av de som äger marken.

Dagens tillämpning av strandskydd och allemansrätt strider mot Europakonventionen. Borgholm bör kräva att varje åtgärd skjuts upp tills lagarna anpassats till konventionen.

Annons

Bengt Holmgren

Ordförande

för Nätverket Rätt Strandskydd NRS

Sture Åström

Styrelseledamot

i Medborgarrättsrörelsen MRR 2007 – 2010

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons