Annons

”Dricksvattnet är i farozonen!”

Insändare • Publicerad 20 november 2007

Vi som bor i Sverige har länge varit bortskämda med mycket tillgång på bra vatten. Klimatförändringarna kommer dock att förändra den bilden men om vi har god framförhållning med ny teknik kan vi rädda dricksvattnet.

De allra flesta av oss tar för givet att det kommer luktfritt och välsmakande vatten ur kranen men klimatförändringen kommer att utsätta våra vattenkällor för stora påfrestningar i framtiden, spår experterna bakom klimat- och spårbarhetsutredningen. Med mildare och regnigare vintrar kommer vattendragens sammansättning att förändras. Regn drar med sig restprodukter, främst humusämnen, från jorden ut i vattendragen. Humus bildas när organiskt material bryts ner och är inte direkt farligt, men kan göra vattnet illaluktande och brunaktigt om det kommer ut i vattenledningarna. Humus kan också utgöra föda åt mikroorganismer vilket riskerar att vattnet kan få en oönskad växt av bakterier. Vi ser att humusmängden ökar i våra stora vattendrag som till exempel i Mälaren.

Annons

Det handlar också om konsekvenser vid extrema regn och översvämningar. Vid översvämningar kan kemiska och mikrobiella föroreningar olika slag, till exempel sjukdomsframkallande virus och bakterier hamna i en vattentäkt.Vi vet också att många betesmarker är smittade, tio procent av Sveriges betesdjur har till exempel EHEC-bakterier, vilket också hamnar i marken där djuren vistas. EHEC är inte farligt för djur men hos människor kan det framkalla tarminfektioner och blödningar. Det finns även andra typer av mikroorganismer djursavföring som är svåra för reningsverken att få bort När betesmarker således svämmar över kan vattentäkter lätt förorenas.

I dag kan i stort sett alla mikroorganismer som hamnar i vattnet tas bort, men när vattenkvalitèn försämras krävs ny teknik för att klara reningen. Hjärtat i reningsprocessen som är i dag är kemisk fällning kommer den att behövas bytas ut mot en så kallad membranteknik, dvs filtrering på molekylärnivå. Det kommer att bli svårt och därmed dyrt, därför anser vi kristdemokrater på Öland att vi måste alla hjälpas åt att vara rädda om miljön.

Mikael Almqvist, kristdemokrat, Löttorp

Nina Åkesson Nylander, kristdemokrat, Färjestaden

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons