Annons

Det ”organiserade” motståndet i Rälla

Insändare • Publicerad 22 maj 2009

Som en reaktion på kommunens vansinniga planer på att låta exploatera Rällaskogen har intresseföreningen ”Rällaskogens Vänner” bildats. Föreningen är positiv till Rällas och Stora Rörs expansion för ett levande samhälle. Vi vill däremot värna om invånarnas värdefulla närmiljö, som är en förutsättning för att folk ska vilja bo här. Trots ett stort motstånd mot bebyggelse i Rällaskogen har politikerna inte visat något gehör för invånarnas synpunkter utan bara viftat bort dem, och sett oss ”litet över axeln”. Detta har tvingat fram bildandet av föreningen.

Att vara emot att det byggs andelslägenheter och säljs av tomter längs med kusten i Rällaskogen är inte detsamma som att vara emot att samhällena Stora Rör och Rälla får en möjlighet att fortsätta växa! Det är inte heller detsamma som att vara emot en fortsatt exploatering inne på Ekerum Golf & Resorts ”gamla” ägor!

Annons

Vi vill än en gång klargöra att vi som ”organiserad grupp” endast motsätter oss alla planer på att exploatera en skog som idag används av väldigt många människor för bland annat motion och rekreation, och som knyter ihop viktiga och kanske unika naturvärden för området. Ett fantastiskt strövområde som tillkommit på mer eller mindre naturlig väg och som, vad vi vet, inte kostat kommunen en krona att ”anlägga”!

Våra medlemmar har ställt frågor till folkvalda politiker hur de ser på dessa tänkta exploateringar; konstigt nog är det nästan enbart Lisbeth Lennartsson och Per Lublin som svarat…

Hur ser vi då på saken? Jo, att byggnationen i skogen inte är annat än ett klipp för exploatören! Betänk att de säkert kan få in 1-3 miljoner för en sjönära tomt. Och det är cirka 40 tomter i den önskade planen… Hur mycket får kommunen av detta?

Faktum är att kommunen inte har några egna kalkyler som visar på vinst för Borgholms kommun. Och jobben som utlovats av Ekerum Golf & Resort är mest att hänföra till det planerade rumshotellet som planeras på Ekerums ”gamla” område, enligt Eddie Forsman. Politikerna har svalt exploatörernas gissningar angående antalet årsanställningar utan att få en närmare presentation av vad det kan vara för jobb. Enligt vad Lisbeth Lennartsson sa på ett kommunfullmäktigemöte ”så har man ringt runt till liknande anläggningar, men det är inget man noterat…” Är det väl underbyggda beslut?

Vår mening är att blir det bebyggelse i skogen så blir det fritidsbebyggelse, och med andra ord inga extra skatteinkomster eller nya elever till skolan som politikerna gärna vill ha som argument för exploateringen. Vid sista referensgruppsmötet tillfrågades planeraren Lennart Bolin om det finns något som hindrar att Ekerum Golf & Resort säljer ut de kustnära andelsbostäderna – minst 30 i de ”önskeplaner” som visats hittills. Svaret var att när man väl byggt så finns det inget som hindrar en försäljning. Mer pengar att hämta, alltså. För exploatören.

För oss som bor i Rälla och Stora Rör med omnejd blir det en enorm förlust om skogen exploateras! Skogen är ett viktigt lockbete för att få människor att flytta hit permanent och det är det vi måste satsa på! Många av oss valde en gång Rälla som bostadsort tack vare skogen.

Vi måste lära oss att vissa värden inte går att värdera i pengar – speciellt inte när det mesta av dessa pengar går rakt ner i fickorna på privata exploatörer! Vi måste värna om de öländska områden som är lite utöver de vanliga, vilket Rällaskogen är!

Skall några få politiker få förstöra ett helt samhälle på kortsiktiga och diffusa grunder?

Vi tycker inte det och därför säger vi nu till alla politiker: Vi vill ha skogen kvar som den är! Detta omfattar även kusten som för oss är en viktig del av skogen!

Vi uppmanar alla att komma på kommunens samrådsmöte den 25 maj i Högsrum och visa vad man tycker! Mer information finns på http://rallaskogen.blogspot.com/.

Annons

”Rällaskogens Vänner”

gm Yvonne Thoor

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons