Annons

Det öppnade skyltfönstret stängdes snabbt

Insändare • Publicerad 8 december 2009

Vänstermajoriteten i Landstinget i Kalmar Län slår sig för bröstet med ett dokument kallat ”Ett röd-grönt skyltfönster har öppnats”. Men snacka om att man blandar ihop sina strävanden och mål med var som verkligen kommer ut. Det öppna skyltfönstret har istället snabbt stängts igen.

Redan innan sommaren stoppade man möjligheten för länets kommuner att etablera nya familjecentraler i samverkan med landstinget, trots att man har sagt att det ska finnas en familjecentral i varje kommun. Vi köper det målet rakt av då familjecentraler torde spara åtskilliga miljoner med anledning av de tidiga insatser som en familjecentral för med sig. Insatser som på sikt kan rädda många barn och familjer i deras uppväxt och utveckling.

Annons

Ändå har vänstermajoriteten mage att slå sig för bröstet och pricka av punkten ”Utvecklad samverkan mellan landstinget och kommunerna kring hälsolänsperspektivet” som genomförd. Det känns snarare som ett hån mot de kommuner som nu är mitt i arbetet att etablera nya hälsocentraler och där en familjecentral i direkt anslutning till dessa skulle vara alldeles ypperligt. Ett mycket tydligt exempel på detta är Färjestaden i Mörbylånga Kommun som innan sommaren äntligen kunde se fram emot en snar etablering av ny hälsocentral och samtidigt också en familjecentral under samma tak. MEN i Strategier för effektiviseringar III drogs hastigt och mindre lustigt familjecentralen bort ifrån planerna. Ritningar fick göras om och plötsligt försvann den del som skulle utgöra familjecentral. Vi undrar varför?

Om det handlar om besparing så är det en mycket kortsiktig sådan. Målet att det ska finnas en familjecentral i varje kommun torde innebära att det ändå på sikt ska bli en familjecentral i Färjestaden och vad kommer den då att kosta och var kommer den då att placeras? Den kommer med stor sannolikhet att bli mycket dyrare och det torde vara mycket svårt att koppla på denna på den befintliga hälsocentralen, vilket skulle innebära att den hamnar på en annan plats än där hälsocentralen ligger – inte optimalt med tanke på vitsen med att ha verksamheterna nära varandra. För oss är det självklart att familjecentralen byggs in redan från start – något annat finns det ingen logik i.

Den utvecklade samverkan mellan landsting och kommun har i och med detta tagit ett stort steg bakåt och skyltfönstret har inte bara stängts för kommunerna, det har numera nedtonade rutor. Det är för oss och invånarna omöjligt att se varför man beslutade om att avvakta med fortsatta etableringar av familjecentraler i Kalmar Län.

Kent Ingvarsson – Gruppledare för M i Mörbylånga Kommun

Nina Åkesson Nylander – Gruppledare för KD i Mörbylånga Kommun

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons