Annons

Dags för sockenrådslag

Insändare • Publicerad 5 maj 2011

För 20 år sedan fanns det tre präster på norra Öland – nu är det en enda stackare och så inhoppande – pensionerade men pigga – sommarpräster. Fast sommarpräst fanns det också när det var mer prästtätt än nu. Alla kan dock se förändringen.

Vi har koncentrerat och av fyra gamla församlingar på norra Öland gjort en enda. Med en större struktur behöver vi då och då ordna möjligheter att samtala. I år prövar vi med sockenrådslag i de gamla socknarna Böda, Högby, Källa och Persnäs. Ett annat år kanske det blir ett församlingsmöte. Här är alltså ett tillfälle att föra fram en mening, ha ett förslag, en lös idé, kanske, eller ställa en fråga. Vid ett sockenrådslag fattas inga beslut men det som sagts, fångas upp. Kyrkorådets ordförande är på plats just för detta tillsammans med kyrkoarbetarna och säkert många förtroendevalda.

Annons

Vi kommer från år 2014 att få en annan struktur i Svenska kyrkan. I det förslag som Strukturutredningen lämnat blir pastoratet den pastorala basen. Vi väljer år 2013 kyrkofullmäktige i Borgholm – inte längre lokalt på norraste Öland. Kyrkofullmäktige tillsätter kyrkorådet (som sköter de avgörande kyrkliga frågorna som en kyrklig parallell till kommunstyrelsen). Kyrkofullmäktige utser också församlingsråd (om fyra personer) i församlingarna. I Borgholm väljs de fyra som ska vara församlingsråd i Nordölands församling.

Alla förstår att det lokala engagemanget med en sådan struktur blir än mer avgörande, annars knäcker stordriften kyrkolivet, antar jag. Antalet förtroendevalda minskar för vår del från 12 valda till kyrkorådet till fyra i församlingsrådet, som inte längre har de viktiga besluten om hand. Strukturutredningen går ut på remiss och besvaras det närmaste halvåret.

Sockenrådslag och församlingsmöten är nog former för samtal som i hög grad hör framtiden till. Fast vi börjar inte i framtiden. Vi börjar redan nu.

Dag Sandahl

Präst

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons