Annons

Dags för mer närproducerad mat i Borgholms kommuns verksamheter

Insändare • Publicerad 12 mars 2013

Vi pratar ofta och gärna om Matlandskapet Öland. Många öländska restauranger använder stegvis mer lokalproducerade råvaror och allt fler lokala livsmedelsförädlingsföretag växer fram.

Grunden för det öppna öländska landskapet är lantbruket och därmed primärproduktionen av råvaror. Vi har vid ett flertal tillfällen i dialog med LRF lyft frågan om möjlighet till fler lokala leverantörer i kommunens upphandling men inte riktigt hittat möjligheterna till enkla leveranslösningar. I Borgholms kommuns gemensamma upphandling av mat med bland annat Kalmar kommun finns redan avtal med flera närliggande leverantörer.

Annons

Ölands Potatisförädling levererar potatis, morötter och ekologiska ägg från Thuressons. Färsk fisk köps från Kårehamns Fisk, färskt bröd från Öländska Bröd,  Nilsson&Lindblom frukt o grönt, Charkett i Karlskrona som tar allt sitt kött från KLS i Kalmar är leverantör av charkprodukter. Vi kan vara stolta över att samtliga kök i Borgholms kommun (via Borgholm Energi AB) är KRAV-certifierade.

Jag tycker också att det är bra att allt kaffe och alla bananer som köps in är Fairtrade-produkter.

Vi har hög uppfyllelse av andelen ekologiska varor enligt det av fullmäktige fastställda målet 25 procent.

Det är nu dags att vi går vidare och sätter ett mål som tydligt förespråkar närproducerade varor. Här är Kalmar kommun och vår gemensamma inköpsavdelning en tillgång. Kalmar kommun har nyligen tagit beslut om mer närproducerade råvaror. Vi har sedan flera år tillbaka ytterligare ett gemensamt krav för matupphandling som antagits av både Borgholms och Kalmars kommunfullmäktigeförsamlingar: Allt kött och alla ägg som köps in till den kommunala verksamheten skall vara producerat i enlighet med svensk djurskyddslagstiftning.

Jag hoppas nu få igenom förslaget att Borgholms kommun skall öka andelen ekologisk och/eller närproducerad mat till minst 50 procent under år 2014, varav 25 procent även fortsättningsvis ska vara ekologiskt. Samt att målsättningen skall vara att andelen ekologiskt och/eller närproducerat gradvis skall höjas till att omfatta 70 procent av kommunens matupphandling år 2020.

En viktig möjlighet för ännu bättre utveckling av Matlandskapet Öland!

 

 

Lisbeth Lennartsson ( C)

Kommunstyrelsens ordf

Borgholms kommun

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons