Annons

Dags för en ny skolorganisation i Mörbylånga kommun

Insändare • Publicerad 18 december 2009

Vid skolnämndens senaste sammanträde fick vi svar på det utredningsuppdrag som vi tidigare hade givit Skolförvaltningen.Vi hade önskat få in elevunderlag, lokalbehov och konsekvensbeskrivning av tre alternativa framtida skolorganisationer. 1. Vad innebär det att behålla dagens skolorganisation? 2. Vad innebär det att ha en 6-9-skola i Mörbylånga och övrig verksamhet på dagens skolor? 3. Vad innebär det att ha två 6-9-skolor (en i Mörbylånga och en i Färjestaden) och övrig verksamhet på dagens skolor? Vi fick en utförlig beskrivning av dessa tre alternativ och vi kan utifrån denna bland annat dra följande slutsatser:

Vill vi begränsa bussåkandet för våra elever är det sista alternativet att föredra.

Annons

Ur ekonomisk synvinkel är det sista alternativet att föredra.

Sett ur elevens perspektiv med kvalitet och kunskapsutveckling i centrum är det sista alternativet att föredra.

Vår utgångspunkt är att erbjuda kommunens yngsta invånare den bästa möjliga kunskapsutveckling som är möjlig. Vi har redan idag en mycket bra verksamhet som når högt på den nationella topplistan i mätning efter mätning. Personal, elever och föräldrar bidrar alla med sitt goda arbete till att vi alla kan känna stolthet över kommunens skolverksamhet. Men tiderna förändras och skolan likaså. Även om vi är mycket duktiga får vi inte slå oss till ro och tro att allt fortsätter i samma anda av sig självt. Trots det goda resultatet ser vi en skolorganisation i vår kommun som inte är anpassad efter den verklighet som råder. Den norra kommundelen fortsätter växa och Glömmingeskolan är snart ”knökfull”. Det är hög tid för en ny skolorganisation i Mörbylånga kommun och då är det viktigt att tänka till så att denna nya skolorganisation inte bara blir ändamålsenlig för dagens behov utan framförallt för framtida behov. Vi har följt denna utveckling och funderat mycket på hur vi ska gå framtiden till mötes. Vi har kommit fram till följande:

Förskolan till och med årskurs 5 kan fortsätta som idag på de skolor som redan finns.

Från och med 6:an och upp till och med 9:an kan man gå antingen på Skansenskolan i Mörbylånga eller på en ny 6-9-skola i Färjestaden. Dessutom finns alternativet att gå 7-9 på Friskolan i Färjestaden. Detta skulle redan år 2012 innebära ca 200 elever på Skansenskolan årskurs 6-9 och ca 300 elever på den nya 6-9-skolan i Färjestaden, samt elever som väljer att gå på Friskolan i Färjestaden.

Varför då ytterligare en skola och varför 6-9-skolor? Det finns flera skäl till detta. Först och främst tror vi inte att Alunskolan kommer att försvinna. Vi måste jobba mycket aktivt för att vända den negativa trend som finns i den södra kommundelen. Alunskolan behövs för att kunna vända denna trend. Men man kan inte bussa dessa elever till Färjestaden – det är inget alternativ. Vi tycker inte heller att man ska bussa 6:orna från Glömmingeområdet till Skansenskolan – det är ett lika dåligt alternativ.

6-9-skolor skulle innebära en ökad kunskapskvalitet när det gäller bl.a. hemkunskap, NO-ämnen och musik (Skansenskolan har mycket fina lokaler inom dessa områden) – samtidigt som 6:orna får möjlighet att starta ett år tidigare med sitt språkval (tyska, franska eller spanska). 6:orna kommer också att få betyg inom en snar framtid. Erfarenheten av att sätta betyg finns på högstadiet och det skulle innebära att 6:orna redan från dag ett har professionella betygssättare till sitt förfogande. Dessa faktorer är några som vi menar talar för att 6-9-skolor ligger helt rätt i tiden.

Ekonomiskt skulle besparingar på bussar, eventuella extra lokaler i Glömminge, ett minskat behov av lokaler i Mörbylånga m.m. innebära en kostnadsbesparing på minst 3 miljoner kronor. Vilken skola man väljer är självfallet svårt att sia om, men det är inte osannolikt att tro att det blir en viss kostnadsbesparing genom att elever väljer att gå på den nya 6-9-skolan. Vi menar att detta sammantaget kan komma att handla om en liten kostnadsökning, ett nollsummespel eller kanske till och med en kostnadsbesparing att välja denna skolorganisation.

Mot bakgrund av detta ser vi gärna att en ny skolorganisation i Mörbylånga kommun blir verklighet så snart som möjligt – en skolorganisation som innebär att vi har två 6-9-skolor i kommunal regi – en i Mörbylånga och en i Färjestaden – jämte Friskolan i Färjestaden som det ytterligare alternativet. 

Sven Stensson (M) – Ordförande i Skolnämnden

Annons

Johan Gustafsson (M) – Ledamot i Skolnämnden

Margareta Ingemansson (M) – Ledamot i Skolnämnden

Agneta Stjärnlöf (FP) – Ledamot i Skolnämnden

Nina Åkesson Nylander (KD) – Ledamot i Skolnämnden

Bo Bjerléus (M) – Ersättare i Skolnämnden

Bo Sjölin (MP) – Ersättare i Skolnämnden

Tjalle Norlander (ÖP) – Ersättare i Skolnämnden

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons