Annons

”Dags att höja statusen för all vårdpersonal”

.Det finns ett mål för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) att sjukvården ska vara oberoende av hyrpersonal till den 1 januari 2019. Men hur ska det gå till när personalen lämnar skeppet?
Publicerad 17 mars 2018
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Hög arbetsbelastning, dålig arbetsmiljö, dåliga löner och villkor är återkommande skäl till uppsägningar. Hur ska vi komma till rätta med det?

Regeringen satsar mycket pengar på bla förlossningsvården, intet tu tal om det, och det är givetvis bra, men kanske är det också dags att fråga sig varför så många barnmorskor och sjuksköterskor säger upp sig?

Annons

Här finns en klar skiljelinje mellan vänstern och liberaler.

Regeringen och vänsterpartiet har under den här mandatperioden kommit med en rad förslag som vinsttak i välfärdssektorn, sänkning av brytpunkten för statlig inkomstskatt och vänsterns paradnummer: sex timmars arbetsdag.

Alla dessa förslag riskerar att försämra kvinnors ställning på arbetsmarknaden.

Det är dags att höja statusen för all vårdpersonal. Det måste vara motiverat och lönsamt att arbeta i sjukvården och att vidareutbilda sig. I Kalmar läns landsting har vi något som heter Akademisk specialisttjänstgöring (AST) där ett antal sjuksköterskor får utbilda sig till specialistsjuksköterskor med full lön under utbildningstiden.

Vi vill se en möjlighet för fler att utbilda sig med 80 procent av lönen och att utbildning ska ge mer pengar i plånboken.

Det måste vara möjligt att göra karriär och skapa företag även inom kvinnodominerade yrken.

Istället för arbetstidsförkortning på grund av för tuffa arbetsförhållanden, måste arbetsgivaren ta sitt ansvar och se till att arbetet organiseras så att det möjliggör arbete på heltid, ett arbete som man med glädje går till.

Gulan Avci (L) ordförande Liberala kvinnor

Jennie Uller (L) ordförande Liberala Kvinnor Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons