Annons

Centerns analys av Borgholms ekonomi

Insändare (Ölandsbladet 7 april) från ledande centerpartister om oron för ekonomin i Borgholm gjorde mig något konfunderad.
Publicerad 21 april 2018
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Flyttade till Borgholm för 20 år sedan och har upplevt en kommun som vid varje bokslut i 17 års tid haft problem med att få kreti och pleti att gå ihop. Vid ett tillfälle var ekonomin så dålig att kommunen höll på att bli fråntagen ansvaret för räkenskaperna och sättas under tvångsförvaltning! Ledningen vid detta tillfälle var centerpartiet! Var fanns den långsiktiga ekonomiska planen då? Jo, fortsatt snålande och nerdragningar på underhåll och anställda! Efter valet 2014 med maktskifte började saker och ting att hända, eftersatta underhållsarbeten av bland annat förskolor, lekplatser, torg och hamnar gjordes som av Centern idag kallar för nödvändiga, jo varför var de nödvändiga? Jo under Centerns ledning blev inte mycket underhållet! Fel av mig, stadshuset och Slottsskolan blev helrenoverade men socialtjänstens personal fick vara kvar i sina utdömda lokaler! Mitt i mandatperioden kom så flyktingkrisen och med den stora förändringar i bland annat skolan men även sjukvård och socialtjänst blev hårt ansatta, detta kostade pengar och personal fick rekryteras, Borgholms kommun lyckades med hjälp av frivilliga, bland annat förra kommunalrådet Lisbeth Lennartsson som engagerade sig otroligt för flyktingarna som kom hit, kommunen fick också ersättning för detta, något som Centern kallar för dopad ekonomi. Vattenkrisen under fjolåret löstes på ett suveränt sätt med bred och snabb politisk lösning, det går om man vill, fler sådana breda lösningar efterlyses! Samarbetet med Framtid Öland. Vänsterpartiet och Miljöpartiet har så vitt jag förstått fungerat bra när det gäller de stora frågorna! Centern ondgör sig också för att Borgholm har ett befolkningstapp på 73 personer, vad kan det bero på tro? Vad har byggts i Borgholm under 2000-2015, kanske någon sommarvilla samtidigt som det ropades efter små och medelstora hyresrätter, se vad som händer numera, byggkranar, hyreshus o bostadsrätter byggs, när dessa lägenheter är färdiga så kommer troligtvis befolkningen också att öka!

Ilko beskrev vad som hade gjorts de senaste mandatperioden, men glömde en viktig punkt, en rättvis vattentaxa vilket nu är på gång, vilket kanske är känsligt på vissa håll! Sist men inte minst, de stora minusposterna i socialnämnden och utbildningsnämnden, ingen ursäkt men de flesta kommuner har minus i dessa nämnder, så där om någon stans behövs breda politiska lösningar för at komma tillrätta med underskotten och då räcker det inte med att flytta tillbaka sexorna till de mindre skolorna eller dra in på hemtjänstens arbetskläder!

Annons

Är då allt i Borgholm bra, givetvis inte, men Borgholm börjar återhämta sig trots vissa domedagstårar, eller som en affärsman på Storgatan sa till undertecknad, det märks att vi fått en ekonom i stadshuset, så vad Borgholm och Sverige behöver är ett starkt Socialdemokratiskt styre!

(S)tig Augustsson

Annons
Annons
Annons
Annons