Annons

Borgholms kommuns skolpolitik

Insändare • Publicerad 18 mars 2013

Kommunen behöver bra skolor som medborgarna känner förtroende för. Vi behöver dessutom många fler medelålders och unga människor som vill bo och leva här. Då är det nödvändigt med en väl genomtänkt skolorganisation som grundas på väl underbyggda beslut.

Dessvärre har vi under senare år haft höga kostnader för skola och barnomsorg. Skatter och statliga bidrag skapar ett ekonomiskt utrymme som överskridits med ca 20 miljoner kr per år. Kommunen har därför tvingats att dra ner på ambitionsnivån inom andra verksamheter och sälja fastigheter.

Annons

För att skapa balans har kommunstyrelsen beslutat att minska utbildningsnämndens budget etappvis under åren 2013-2015. Förmodligen en ganska tuff utmaning på relativt kort tid. Men med rätt ledning bör det vara möjligt att skapa en mera kostnadseffektiv organisation.

Utbildningsnämnden valde i september 2012 att föreslå nedläggning av en skola för att klara sparbetinget det första året. Förslaget kom alldeles för sent för att kunna diskuteras och förankras hos berörda parter. Resultatet blev att två bygder med ambitioner för framtiden ställdes mot varandra.

Det måste finnas starka skäl för att kommunen skall ta beslut som går rakt emot många människors upplevda och faktiska vitala intressen. Nu var beslutsunderlaget mycket bristfälligt. Föräldrarna gjorde en förtjänstfull insats i sista stund och tog fram nya beräkningar och argument. Det blev ändå svårt för kommunfullmäktige att ta ställning under dessa förutsättningar. Inte minst det ekonomiska utfallet för de olika alternativen var oklart, och är så fortfarande. Det enda raka hade varit att underkänna utbildningsnämndens förslag och ge nämnden i uppgift att för år 2013 minska kostnader på andra sätt.

Idag står kommunen med ”skägget i brevlådan” och inga direkta besparingar verkar bli resultatet av nedläggningsbeslutet. Kostnadsminskningar måste därför ändå ske på annat sätt för att sparbetinget skall klaras. Det finns fortfarande en möjlighet att reda ut den situation som måste betecknas som allvarlig för kommunen. Kör båda skolorna vidare i höst och öka samverkan.

Starta omedelbart en seriös dialog med föräldrar och personal om hur framtiden för de båda skolorna skall formas utifrån elevantal och barnens bästa. Ta fram ett tillförlitligt beslutsunderlag där delaktigheten är stor som sedan kan godtas av en klar majoritet. Resultatet kan bli lösningar till en rimlig kostnad som det inte funnits tid att diskutera och analysera bland dem som känner förutsättningarna bäst. I en framgångsrik kommun är det inte vi mot dom - utan vi som råder!

 

 

 

Bertil Lundgren (mp)

Ledamot i kommunfullmäktige

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons