Annons

Böda boke

Insändare • Publicerad 20 januari 2009

I dessa ”Omstart Öland-dagar” ska undertecknad komma med en liten omstartrapport och ett dito förslag från Bödaskogarna.

Som bekant består den sista nordligaste milen av vår ö av vidsträckta skogar, varav en hel del är tallskog som planterats för att binda de gamla flygsandfälten. Tack vare äldre tiders handlingskraftiga jägmästare på Skäftekärr, framförallt den legendariske Bohman, har skogarna fått en del inslag av främmande träd – det mest kända exemplet är Thujaskogen vid Skäftekärr. Thujabeståndet blev tyvärr illa åtgånget av stormarna Gudrun och Per, men Sveaskog håller nu på att restaurera de oskadade delarna. Om 50 år eller så har vi kanske en thujaskog som kan mäta sig med den gamla. Omstart med lång startsträcka!

Annons

En annan omstart har skett vid den björkallé som sträcker sig från väg 136 norr om Böda och fram till Skäftekärr. Denna allé är två kilometer lång och så spikrak att man hela tiden kan skymta fasaden på den mäktiga huvudbyggnaden på Skäftekärr (om man har ögon som en falk). Enligt tillförlitliga uppgifter är detta Europas längsta raka björkallé, planterad 1909. Björkarna i allén har i många år varit hårt trängda av barrträd från skogssidorna, men nu har man rensat upp en korridor utanför björkraderna så att de ska få möjlighet att utvecklas på ett bättre sätt.

Skäftekärrs 100-åriga björkallé – absolut värd att ta med som en sevärdhet i turistbroschyrerna!

Någon trädkännare får ta på sig att kontrollera om björkallén är längst i Europa eller rentav i hela världen. Eller så kan Öland utmana resten av världen på ädel björkallékamp. Kör hårt Gustaf Öholm!

Omstart nummer tre: söder om Böda Sands-rondellen och på flera andra ställen lät jägmästare Bohman plantera bok längs de kanaler som grävdes för att dränera skogsmarken. Uträkningen var att bokarna skulle hindra sly att växa i kanalerna. Denna uträkning har visat sig stämma bra – under de idag mycket stora bokarna växer inga andra träd eller buskar. Bokbeståndet söder om Böda Sands-rondellen ligger längs kanalen som går parallellt med väg 136 och är delvis synligt från vägen men till stor del skymt av en ridå av barrträd. Massvis av yngre bokar från små bok-bebisar till träd på flera meters höjd har spritt sig bland barrträd och längs landsvägen, faktiskt så långt som två kilometer norr om Böda Sands-rondellen. Så här mitt i vintern är bokplantorna lätta att se från vägen eftersom boken envisas med att behålla sina gyllenbruna löv långt in på vintern.

Omstart-förslag: med en varsam bortgallring av konkurrerande barrträd längs väg 136 och i utkanterna av bokbeståndet skulle vi få fram en bokskog på ett tiotal hektar. En bokskog direkt vid väg 136 på en sträcka av cirka en halv kilometer. Böda Boke! Med en genomtänkt bortgallring av andra trädslag i ytterkanterna skulle vi i framtiden kunna ha en ännu större bokskog. I närheten ligger ytterligare ett bokbestånd som skulle kunna anslutas till skogen längs 136:an. Lockande, eller hur?

Något att njuta av under årets alla tider, med vitsippshav på våren, skir grönska på försommaren, dunkel svalka på sommaren och gyllenbruna löv på hösten och långt in på vintern!

Och en ny rad i turistbroschyrerna – Östersjöns nordligaste bokskog? Kolla med vännerna i Baltic Seven!

Omstarter kan ibland ligga framför ens ögon, det är bara att vända glasögonen upp-och-ner så ser man dem!

Omstart-hälsningar!

Esa Ateva

Sjöstorp

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons