Annons

”Besinna er angående fler vindkraftverk”

Insändare • Publicerad 28 januari 2008

När man läser detta häpnar man över den känslokalla inställning företagen har till de naturvärden som står på spel. Med växthuseffekten som förevändning, vill placera vindkraftverk precis varsomhelst på Öland.

Skulle kommunerna säga ja till att etablera alla dessa kraftverk i detta otroligt vackra landskap gör de sig själva en riktig björntjänst. Förfulningen blir enorm och charmen med de obrutna horisonterna går helt förlorad. Dessutom alstras ett mycket obehagligt ljud som fortplantar sig obehindrat i den öppna och platta terrängen. Vi bor drygt tre kilometer från Istadsverken och när vinden ligger på hör vi ljudet liknande det en finlandsfärja ger ifrån sig, men till skillnad från boende i skärgården som hör det ljudet någon kvart, låter detta i timtal. Man kan fråga sig om energivinsten står i proportion till de otroligt negativa konsekvenser vindkraftverken får för landskapsbilden och den upplevelse av orördhet, skönhet och tystnad som berättas om Öland i turistbroschyrerna och som vi själva upplever på ön.

Annons

Kan man säga nej till utbyggda älvar i Norrland måste också Mörbylånga och Borgholms kommuner kunna hävda att vindkraftverk inte passar in överallt där det råkar blåsa. Enligt kap 2, 4§ miljöbalken ska för alla verksamheter väljas en sådan plats att ändamålet kan uppnås med minsta intrång och olägenhet för människors hälsa eller miljön. 3 kap, 2 § och i synnerhet 6§ MB säger att stor hänsyn skall tas till allt det, som vi tolkar det, ölandsnaturen har.

Förutom själva verken tillkommer som sagt utbyggnad av kraftledningsnätet. Hur kommer det se ut? Blir det högspänningsledningar som skär genom landskapet och också förfular och medför sina problem med magnetiska fält? I Stockholm gräver man ned både nya och befintliga sådana av hälsoskäl, men är det möjligt att lägga ner dem i marken på Öland de sträckor det måste bli tal om? Det är verkligen något att ta fasta på när lobbyisterna från energijättarna står i kö i kommunens korridorer.

Vi vill med detta lilla inlägg framföra vår önskan om att tjänstemän och kommunpolitiker på Öland besinnar sig i den allmänna vindkraftsyran och ser till att de vindkraftverk som trots allt kommer byggas etableras på platser där de gör minsta möjliga intrång och skada. Inte där någon markägare råkar ha en markplätt över som han gärna upplåter för en (bra?) slant eller för att några kommunpolitiker är delägare i anläggningarna. Gränsen till att det luktar vänskapskorruption känns knivskarp och lurar i bakgrunden när man läser om att några enskilda personer ser ut att få egen vinning i projekten.

Inte för inte kallas Öland solens och vindarnas ö. I framtiden kanske Öland kallas Solens och vindkraftverkens ö, eller varför inte Elland? Fritidshusägare sen många år som inte har någon talan i ärendet, men som bidrar till att Ölands näringsliv kan hållas levande.

Solveig och Lars Hagström

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons