Annons

Behåll dagbarnvårdaren i Degerhamn

Insändare • Publicerad 22 maj 2009

Än en gång får Mörbylånga kommuns invånare se besparingsförslag som innebär att invånare ej får likvärdig servicenivå, tillgänglighet, valfrihet och eventuellt kvalitet beroende på vart i kommunen man är bosatt.

Ett av förslagen är att lägga ner dagbarnvårdaren i Degerhamn. Detta trots att verksamheten har full beläggning med barn i olika åldrar samt har kö för närvarande. Värt att tillägga är att flera av barnen som har dagmamma är första barnet i sina familjer och att det redan är på väg syskon till något av dem. Inflödet av barn kommer alltså inte att avta ännu. Dagbarnvårdaren har under våren fått neka barn att börja då det saknats platser. För sydöland innebär det att inom loppet av fyra år sparar kommunen in fyra tjänster som dagbarnvårdare. Inom den nuvarande dagbarnvårdarens upptagningsområde finns två alternativ att välja för oss föräldrar. I vår norra kommundel finns inom samma antal mil ca 10 alternativ att söka till. Låt oss därför behålla våra två alternativ och framför allt se att dagbarnvårdaren är efterfrågad. Skulle barnantalet svika någon av verksamheterna får ni väl reglera resurser i så fall men behåll våra två väl fungerande verksamheter!!!

Annons

Kvalitén hos dagbarnvårdaren är mycket god enligt oss föräldrar. Vi har dock upptäckt att kommunen helt saknar kunskap om vilken kvalitetsnivå dagbarnvårdaren innehar då kommunen kontinuerligt bryter mot kommunallagen och ej gör de årliga utvärderingar av verksamheterna som de är skyldiga till. ”Vår” dagmamma har inte varit med om någon sådan utvärdering eller annan kvalitetssäkring sedan hon började som dagmamma för 23 år sedan. Intressant är dock att hon ändå omnämns i en kvalitetsredovisning från 2007 som finns på kommunens hemsida. Detta innebär att när nu skolnämnden har valt att föreslå att lägga ner dagbarnvårdaren gör man det utan att besitta någon kunskap om verksamheten och dess kvalitet. Det finns skäl att tro att dagbarnvårdaren i Degerhamn inte är ensam om att ej blivit utvärderad och därför kan alltså besparingsförslaget drabba fel verksamheter. Vi efterlyser istället besparingar på ordentligt utredda grunder och utifrån kunskap, kvalitet och jämlikhet mellan kommuninvånare. Alla bidrar vi ju med samma skattesats!!!

Den vackra skolvisionen som Mörbylånga kommun har – ”Tillsammans skapar vi vår framtid” med ledorden trygghet, inspiration och framtidstro måste väl gälla alla som är berörda av skola och barnomsorg??

Vi begär inte mycket på sydöland men vi kräver att få behålla vår dagbarnvårdare. Hon bidrar till att det fortfarande finns valmöjligheter och är uppenbart efterfrågad. Dagbarnvårdare och förskolor är olika alternativ och inget är bättre eller sämre. Det som är avgörande är att familjerna får valfrihet att ansöka om en plats som för sin personliga del känns rätt. Vi föräldrar som valt dagbarnvårdare är oerhört nöjda. Vi sätter stort värde på att våra barn får vara i lugn hemmiljö, äter hemlagad mat tillsammans, tydliga strukturer, god stimulans och mycket utevistelse. Våra barn får sova sin eftermiddagsvila i egna rum och är helt ostörda den stunden. Det är en fröjd att lämna glada barn som älskar att vara hos sin dagmamma och på eftermiddagen hämta nöjda och utvilade barn. Ytterligare en viktig aspekt handlar om respekt för våra små kommuninvånare. Under våren skolades två barn in hos dagbarnvårdaren som är födda sent på året 07 och i höstas två barn som är födda tidigt på året 07. Är det lämpligt och förenligt med god barnomsorg att rycka upp dessa små ur en trygg vardag och tvinga dem till någon annan form av barnomsorg mot deras föräldrars vilja?? Respektera våra val och använd era ledord eleven i centrum, trygghet, framtidstro m fl så känner ni såväl som vi att en nedläggning vore katastrofal.

Slutligen vill vi poängtera att kommunstyrelsens eget beslut om stiftelsen som ska möjliggöra en levande landsbygd på sydöland bör vara vägledande nog för det beslut som ska tas om ”vår” dagmamma.

Familjerna:

A-L o G Wilén

Elving/Andersson

Jönsson/Håkansson

Sturesson/Karlström

Henell

Annons

C o C Wilén

Ohlsson

Emilsson

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons