Annons

Bedårande utsikt - stoppa gnället

Insändare • Publicerad 13 januari 2009

Den personliga äganderätten och rättsskyddet runt den är omfattande. Rätten till de föremål man åberopar som sina, det må vara hus, bil, smycken osv. måste vid tvistemål kunna dokumenteras till sin ägare. Från juridiskt synpunkt finns inget att invända mot att vi skaffar oss diverse prylar som vi kan dokumentera vår äganderätt till. Stöld och ekonomiska bedrägerier bestraffas enligt lag. Finns det då egendom som vi bara kan ta och förklara som vår personliga egendom och som inte regleras i lag? Ja tyvärr är det så och inte nog med det, den egendom jag syftar till ger anledning till rättsutredningar i miljardklassen årligen.

 Det är utsikten från våra fönster och boplatser där vi bor eller vistas tillfälligt. Ingen kan på något sätt dokumentera att vi ägde den utsikt som fanns från vårt fönster och som försvann när grannen byggde till sitt hus eller byggde ett förråd på sin tomt ej heller när ett höghus plötsligt finns där det förr var en  obruten slätt.

Annons

Utsikt är ett modernt begrepp. I det gamla bondesamhället byggde man samman sina gårdar och någon förlorad utsikt tror jag inte man funderade över. Frågan var oftast, finns det mat i tillräcklig mängd för att klara oss till nästa skörd. Inne i central äldre stadsbebyggelse funderar man inte heller i större omfattning över någon utsikt, befintlig eller förlorad.

Frågan är nu, varför kan man inte lösa utsiktsfrågan juridiskt och slippa alla överklaganden i stigande rättsinstanser. Juridiskt skulle det vara enkelt att lösa. Kan man inte bevisa äganderätt så äger man inte heller någon utsikt. Vill man köpa en utsikt av kommunen så varför inte. Man betalar kommunen en summa pengar för att få ha kvar sin utsikt under ett visst antal år. Dvs. kommunen beviljar inte bygglov som kan störa utsikten. Vill man ändå bygga får man köpa sig fri. Man köper helt enkelt en utsiktsrätt. En godtagbar praxis kan säkert utvecklas om viljan finns. Nuvarande system där utgången mera beror på personliga kontakter och andra diffusa ställningstagande är förkastlig. Öland är särskilt hårt drabbat med alla sina sommarhus där ägarna anser sig ha köpt utsikt för evigt tillsammans med den byggnadsklara tomten. Många lantbrukare drabbas i sin dagliga verksamhet. Tom. några upplagda halmbalar kan ställa till problem.

Personligen anser jag att man inte kan göra anspråk på något man inte äger eller som i någon aspekt är reglerat i lag. Stoppa utsiktsgnället och ge inte länsstyrelse etc. anledning komma ut på landsbygden och spela Allan av någon utsiktsanledning. Det blir bara subjektiva bedömningar.

 

Henning Bergquist

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons