Annons

”Avlövning av landsbygden”

Insändare • Publicerad 30 november 2007

Först stängdes distriktsköterskemottagningen i Långlöt. Vilket gör att vi måste köra bil 5-6 mil för en provtagning. Samtidigt vill man att vi ska minska bilåkandet. Besparingen är marginell eftersom kommunen äger lokalen. Sedan kom nästa dråpslag – nedläggning av skolorna på östra sidan.

Vi har i den sydöstra delen av kommunen haft en stabil befolkningsutveckling med många barnfamiljer. Barnantalet har inte minskat här. Vilket har skett i andra delar av kommunen, även så i Borgholms tätort. Eftersom vårt område tillhör Kalmars arbetsmarknad med pendelavstånd, har här inflyttning av barnfamiljer pågått hela tiden. Det förklarar det stabila barnantalet i Runsten, och befolkningstillväxten.

Annons

Läggs dessa skolor ned kommer inflyttningen av barnfamiljer att upphöra. En del kommer att flytta till Kalmar, med en minskning av befolkningen som resultat. Det står i utredningen att det är 18 kilometer körsträcka mellan Runsten och Rälla. Verkligheten skulle bli en annan. Barnen skall hämtas i alla byarna i Runsten och Långlöt, och köras på smala brokiga vägar genom mittlandsskogen, med sin tusenåriga sträckning. Det ger en körsträcka på cirka 25 kilometer. Sedan efter avslutad skoldag ska barnen först gå på Fritids i Rälla, och sedan bussas till Fritids i Runsten. Detta innebär att de dagligen skall flyttas runt på tre platser och åka buss cirka 50 kilometer. Hur kan man då tro att våra barn under de premisserna ska kunna prestera ett bra resultat i skolan? På 80-talet bussades barnen mellan Rälla och Runstens skola, och då med bussar avsedda för 10-20 barn. Vid snöoväder ställdes turen ibland in, eller försenades. Och det hände till och med att vid möte i halka slutade turen i diket. De bussar som kommer att användas idag är långt större. De klarar inte ett möte med ett stort fordon på denna väg i vinterväglag. Barnen är besvikna och vill inte byta skola.

Vidare i utredningen står även att skolan i Runsten måste byggas om och renoveras för 14 miljoner kronor för att kunna bedriva en ändamålsenlig verksamhet. Man kan fråga sig varför, när Runsten skola hade de bästa resultaten 2005 och 2006. Vi har flera som har kunskap om och erfarenhet av såväl skola som byggbranschen. De är av den åsikten att dessa siffror är framtagna med ett enda motiv, att kunna lägga ner Runstens skola. Lägger kommunen ner skolorna på östra sidan kan det bli en befolkningsminskning på hundratals invånare. Det är många i vår bygd, som under åren arbetat hårt och ideellt med utvecklingen av denna. 1968 startade vi kommunens första förskola för barnen i Gärdslösa/Långlöt/Runsten. Vi fick tidigt igång byggandet av lägenheter i Spjutterum. Vi har ett starkt föreningsliv. Vi driver våra bygdegårdar, bad med camping i Bjärby helt med ideella krafter. Vi lyckades rädda vår brandkår. Genom Runstens intresseförening har vi startat affär i Spjutterum.

Lägger kommunen ner vår skola, slår de undan benen för vårt arbete, för bygden, och våra barn. Det får inte bli så att alla investeringar hamnar i Borgholm. Med stensättning av Storgatan, försköning av parker, och ombyggnad av stadshuset. Som gammal centerpartist anser jag att det är ett krav att HELA kommunen ska leva.

Ingvar Andersson

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons