Annons

Äventyra inte Himmelsberga!

Insändare • Publicerad 21 oktober 2011

Under de två senast åren har jag guidat besökare från USA och Australien runt på Öland. Ättlingar till utvandrande Ölänningar. När man lyssnar på människor som besöker Öland för första gången slås man av deras oförstående att inte Öland sköts av en enda administration, d.v.s. en enda kommun. En kommun som vårdar kulturarvet.

Öland är unikt inte alls likt vad de sett på fastlandet. När jag bad dom räkna upp vad de ansåg vackert och unikt kom på första plats the windmills and beautiful stone fences, väderkvarnar och alla vackra stenmurar längs vägarna. Lika unikt och viktigt kulturarv ansåg de Himmelsberga by vara. Detta säger mig att det är en gemensam angelägenhet för hela Öland att vårda, sköta och underhålla samt marknadsföra Ölands Väderkvarnar som tillsammans med stenmurarna är ett unikt varumärke för Öland. Det säger mig också att stenmurar längs vägar och cykelleder bör underhållas och synliggöras. Ett projekt som kanske EU delvis kan bekosta. Mycket viktigare än kommunernas satsningar på B7 och alla 100 tusentals kronor kommunerna lägger där årligen. Himmelsberga och debatten om den dåliga ekonomin gör mig bekymrad. Himmelsberga tillhör Ölands klenoder precis om Borgholms slottsruin och skall hanteras därefter.

Annons

De såg mycket bra golfanläggningar som verkligen imponerade. När jag beskrev att Öland är ett turistlandskap med fina bad höjde de på ögonmbrynen. De ansåg våra badanläggningar som 70-talsmässiga. De saknade stora uppvärmda pooler kring stugbyar och badplatser. Här fattas stora investeringar om Öland skall kunna hävda sig som sol- och bad-ö i konkurrens med Sydeuropa och Asien.

Berne Klysing (fp)

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons