Annons

”Även fakta behövs...”

Insändare • Publicerad 14 januari 2008

Det är ett nöje att föra en debatt i Ölandsbladet. Målet ska ju inte rimligtvis vara att omvända ”motståndaren” utan det är att bredda informationsflödet till den intresserade allmänheten. Verksamheten blir då meningsfull endast om denna allmänhet fortfarande kan minnas vad ”motståndaren” skrev. Ölandsbladets debattredaktör förtjänar alltså stort beröm för sitt raska handlag.

”Att (uran-) brytning ger urbefolkningen sjukdomar är känt” påstår en välutbildad person i dagens nummer, den 5 januari.Nej, det är inte alls känt. Det har bara påståtts i ett tv-program och allt som sägs i tv behöver inte vara bokstavligen sant. Får jag bara påminna om ett upprörande program som påstods visa att barn utan skyddsutrustning tvingades arbeta i trånga gruvgångar. Verkligheten var att de klev omkring med spadar ovanpå en slagghög utanför Kolwezi i Kongo.

Annons

Den faktaintresserade och något misstänksamme tv-tittaren kunde ju också förundra sig över att kringvandrande aboriginer blev sjuka medan arbetarna i urangruvan fortfarande var friska fastän de direkt sysslade med borrning, sprängning, lastning, transport, krossning osv. Jag har inte sett några mätningar av hur mycket strålning aboriginerna kan utsättas för men den är säkert mindre än gruvarbetarnas exponering, som alltså ligger klart under tillåtna gränsvärden. Och under den naturliga bakgrundsstrålningen från bohuslänsk granit. Men ur känslomässig synpunkt är det naturligtvis effektivare att hänvisa till försvarslösa urinvånare än till europeiska och asiatiska invandrare som på eget initiativ arbetar i gruvan.

Elpriserna i Sverige har stigit kraftigt under senare år men det beror inte på att våra ”gamla” kärnkraftverk plötsligt har blivit dyrare. Det beror istället på att många politiker och så kallade miljövänner vill att el skall vara dyr. För att spara utrymme avstår jag från övriga kommentarer och föreslår bara helt stillsamt att alla intresserade än en gång och med öppna sinnen läser min insändare i nyårsaftonens nummer av Ölandsbladet.

Per Hellman, politiskt och organisatoriskt obunden tänkare

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons