1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Återupprätta föräldrarnas ansvar

Brottsförbygganderådet (BRÅ) har kommit med nya siffror som bekräftar att personrån mot barn ökar kraftigt. Ofta är barn under 15 år inblandade bland förövarna. Rånen organiseras ofta i form att ett antal förövare omringar ett barn och rånar telefon, bankkort, kläder med mera.
”Frågan är därför, om inte reglerna för straffpåföljderna bör ändras på så sätt, att straff för minderåriga barn utmäts i form av samhällstjänst och dagsböter, samt att föräldrarna åläggs att betala dagsböterna samt ersättning för de skador barnen orsakar”.

FN:s barnkonvention, som numera från den 1 januari är intagen i den svenska lagboken, ligger till grund för Riksåklagarens nya riktlinjer för frihetsberövande av unga misstänkta (15 – 17 år) att barn skall frihetsberövas ”som en sista utväg och för kortast möjliga tid”. Dessutom fungerar inte SIS och LVU hemmen samt HVB placeringarna särskilt tillfredställande. Barn släpps som regel omgående ut i samhället efter ett kortvarigt förhör hos polisen.

Men det är otroligt viktigt att samhället tar sig an detta problem, eftersom dessa brott i ungdomsåren ofta resulterar i en senare brottskarriär.

Politikerna talar idag ofta om skärpta straff och borttagande av straffrabatter, vilket kan hjälpa mot äldre personer men knappast mot förövare i form av barn.

Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Min personliga åsikt är att vi måste återupprätta föräldrarnas ansvar i dessa frågor. Det är ju trots allt föräldrarna, som har ansvar för sina barn tills myndighetsåldern inträffat. Frågan är därför, om inte reglerna för straffpåföljderna bör ändras på så sätt, att straff för minderåriga barn utmäts i form av samhällstjänst och dagsböter, samt att föräldrarna åläggs att betala dagsböterna samt ersättning för de skador barnen orsakar. På så sätt motiveras föräldrarna att i större utsträckning medverka till att barnen avstår brott, eftersom det påverkar familjens ekonomi som i slutändan även träffar barnen.

Kurt Sjölund

Läs mer

Öland

Nittiofyra meter båtbrygga invigdes

Under mörka moln, i kraftig vind och lite regn invigdes under onsdagsförmiddagen den nittiofyra meter långa, helt nya, båtbryggan i Byxelkrok.

Sport

FBC-damernas tuffa start

Inleder mot topplagen direkt

Sport

Kalmarsund inleder mot Hultgrens nya klubb

SSL:s spelschema är spikat och FBC möter nykomlingen i premiären

Sport

Ketchupeffekt för padel på södra Öland

”Vi kan inte bara ligga efter hela tiden”

Öland

Kommunalrådet: ”Vi får inte slappna av”

”Reserestriktionerna är upphävda, men alla andra restriktioner finns kvar”, poängterar Ilko Corkovic.

Öland

Öland: Larm om trängsel

Länsstyrelsen i Kalmar har larmat om trängsel på Öland.