Annons

Är Öland med i EU?

Frågan är befogad. Idag tar vi fred i Europa och saker som EU med fri rörlighet för självklart.
Publicerad 15 juli 2018
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Liberalerna vill att Öland utnyttjar EU:s resurser bättre.
Liberalerna vill att Öland utnyttjar EU:s resurser bättre.

Det är lätt att glömma att EU också är det största fredsprojektet i världshistorien. Ländernas och regionernas utmaningar är idag mer lika än olika och EU finansierar gärna projekt där vi gemensamt kan samarbeta och hitta hållbara lösningar. Har Öland råd att stå utanför denna möjlighet till samarbete? Många förknippar EU med de leader projekt som tidigare fanns i regionen, som till exempel Öland spirar, men det finns idag många andra bra alternativ. EU-programmen bidrar med 85–100 projekt projektfinansiering till näringslivsutveckling, äldreomsorg, turism, miljö, energi och klimat, med mera, ändå är det bara Mörbylånga kommun som i sparsamt format deltar i det europeiska ö-samarbetet. Borde det inte vara logiskt för Öland att ha andra öar som vänorter som har samma utmaningar som vi? Ölands kommunalförbund tog för länge sedan fram en internationell strategi för båda kommunernas räkning i all hast när de baltiska länderna gick med i EU, sedan dess har inget hänt. Nu är det hög tid att använda EU till vår nytta. Båda Ölandskommunerna har stora möjligheter att möta framtidens utmaningar och ge en rejäl kompetensutveckling för personalen med extern finansiering istället för att låta konsulter uppfinna "den egna modellen".

När det t.ex. gäller deltagande i alla internationella EU-program inom utbildning för skolor och andra studieorganisationer från Öland har bara 4 ansökningar från Borgholm och 19 från Mörbylånga beviljats under 13 år(!) (2003–2016) vilket gör Kalmar län och Öland sämst i Sverige. Öland som en gång hade störst procentuell utvandring i Sverige verkar idag ha ett ringa intresse för omvärlden, eller kan det vara så att våra politiker inte känner till möjligheterna?

Annons

Ett ökat internationellt samarbete ger möjligheter att hitta nya lösningar på våra gemensamma utmaningar och bidra till lokal kompetenshöjning. Glöm inte att det också är en rejäl skatteåterbäring från EU och att vi faktiskt bidrar till att bevara en stabil marknad i Europa.  Liberalerna på Öland vill se till att den internationella strategin uppdateras och blir ett användbart verktyg i Ölands utveckling, ett bra tillskott av extern finansiering och att EU-kompetensen höjs hos politiker och tjänstemän så att möjligheterna används där de kan göra störst nytta. Låt oss använda EU:s resurser på bästa sätt för vår egen skull.

Sebastian Hallen Liberalerna Mörbylånga

Ann-Margret Lindholm Liberalerna Borgholm

Annons
Annons
Annons
Annons