Annons

Är det hon?

Insändare • Publicerad 3 februari 2014

Så himla kul var det ju inte att gå till Konsum och handla i lördagsmorse. Jag hade lust att hänga en skylt runt halsen där det stod ”Det är inte jag !”

”Känd toppolitiker körde rattfull  med 2.15 promille i blodet” kunde vi läsa i Ölandsbladets lördagsnummer. Det spreds snabbt på Facebook och mina barn ringde och frågade är det Du mamma? Jag ringde min dotter –Är det Du? Vi politiker mailde och ringde är det Mörbylånga eller Borgholm?

Annons

En man i politiken skrev. Domen är redan fälld och skadan är ett faktum. Alla misstänker varandra.

Så många kvinnor finns det inte på Öland som har sk toppolitiska positioner.

Å andra sidan blir privatlivet en offentlig egendom när man går in i den politiska rollen. Tidningarna gör sitt jobb och följer de pressetiska riktlinjerna.

Artiklar av detta slag är inget nytt. Trots det vill jag lyfta tre frågor för reflektion.

1) Könet kvinnan hängs ut! Vi har ännu långt till ett jämställt samhälle och kvinnor har inte samma villkor som män. Inom politiken har många partier varvade listor men fortfarande hoppar oroväckande många kvinnor av.

2) Det finns alltid en risk att den politiska debatten kan komma att handla om privatpersonens tillkortkommande istället för sakfrågorna.

3) All forskning visar att den som kör bil i alkoholpåverkat tillstånd har ett betydande medicinskt problem, dvs ett alkoholberoende. Alkoholberoende är idag inte en moralisk fråga utan ett en sjukdom enligt Socialstyrelsen.

Jag förväntar mig att sjukvården ger snabb och god medicinsk behandling och rehabilitering så att det politiska arbetet kommer igång igen.

Men hur kan vi som politiska ”arbetskamrater” ge stöd och främja tillfrisknande?

Och framförallt bidra till att det inte är strängt personliga hälsofrågor som vårt politiska samtal ska handla om utan om sakfrågor!

Annons

 

Margaretha Lööf-Johanson

Kvinna, Socialdemokrat, Toppolitiker på Södra Öland

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons