Annons

Använd EU till att stötta svensk mjöljproduktion

Insändare • Publicerad 1 juni 2013

Småland och Öland och i synnerhet Mörebygden och Borgholms kommun på Öland är ett område med mycket kor. Svenska konsumenter vill ha svensk mjölk. Man uppskattar böndernas miljöarbete och tycker att det är viktigt med det goda djurskydd som bönderna står för.

Därför är det också rimligt att EU:s jordbruksstöd i högre grad riktas till att stödja det arbetet.

Annons

Centerpartiet tror och hoppas att övriga regeringspartier kan sluta upp bakom ett sådant ställningstagande när det nationella utrymmet som finns inom EU:s jordbruksstöd förhandlas.

Det går inte att stillatigande se på när svensk mjölkproduktion minskar. Svensk mjölks status måste höjas och profileras som den kvalitetsprodukt det faktiskt är.

I dagsläget är det billigare att köpa exempelvis läsk.

Centerpartiet står som garant för ett landsbygdsperspektiv i den nationella politiken och vi ser hela landets behov av en långsiktigt hållbar svensk mjölkproduktion.

Därför har vi medverkat till att sänka egenavgifterna, sänka avgiften vid slakt, slopa kontrollavgiften, avsevärt förenkla reglerna för gröna näringar och att höja vallstödet – vilket så klart är bra för djurbönderna.

Vi har även tagit initiativ till en utredning om böndernas konkurrenskraft och hur den kan stärkas samt satsat på Matlandet i syfte att höja statusen på svensk mat.

Allt detta är viktiga åtgärder för svenska djurbönder, men det krävs mer. Ett bra och omfattande miljötänk och ett rejält djurskydd kostar.

Vi är övertygade om att det är bra investeringar som inte får prioriteras bort.

Därför vill vi nu använda en betydande del av EU:s jordbruksstöd till att stötta just djurbönderna. Centerpartiet vill att medlen ska gå till ett särskilt stöd till mjölkbönderna som man kan få per mjölkko.

Vi ser hela landet och för att hela Sverige ska leva måste det bli enklare och billigare att driva alla former av näringar – även på landsbygden.

Annons

 

 

 

Anders Åkesson, Kalmar, Riksdagsledamot Centerpartiet

Lisbeth Lennartsson, kommunalråd (c) Borgholm, landets ”kotätaste kommun”

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons