Annons

Äntligen debatt om folkomröstningen

Insändare • Publicerad 7 maj 2009

Äntligen börjar då debatten komma igång på allvar på insändarplats där Susan Westin-Rundberg har starka synpunkter tisdag den 5 maj. Gällande kommunernas roll i det hela så vill jag för Borgholms kommuns räkning hänvisa till annonsen på första sidan i samma Ölandsblad. Diskussionsmöten kommer att hållas i Löttorp och Borgholm samt att  informationsbladet nu är färdigställt av utredningsföretaget och delas ut till alla hushåll denna vecka. Gällande hur jag personligen kommer att rösta i folkomröstningen så framgick det i reportage i Ölandsbladet redan den 7 mars att jag kommer att rösta ja.

En folkomrösting är alltid i högsta grad en demokratifråga. Det är mycket bra att även högstadieelverna på egen begäran kommer att göra en omröstning i skolorna. Bägge dessa resultat kommer jag liksom efter vad jag förstått, en klar majoritet av övriga fullmäktigeledamöter i kommunerna att väga in när vi skall ta ställning i kommunfullmäktigeförsamlingarna. Om en (eller båda) av kommunernas fullmäktigeförsamlingar beslutar att säga nej till en kommun så rullar samarbetet mellan kommunerna på och ökas sannolikt stegvis framöver med bibehållande av vars och ens egen kommun. Om bägge kommunernas fullmäktigeförsamlingar beslutar att säga ja så ställs frågan vidare till regeringen som i sin tur fattar beslut någon gång under senvintern.

Annons

Det har aldrig varit aktuellt med en kommun förrän efter valet 2014. Detta för att inte göra samma misstag som exempelvis på Bornholm där processen gick för snabbt. Under mandatperioden 2010-2014 kommer det att finnas gott om tid att väva ihop kommunerna. Det kommer också att innebära att en del tjänster automatiskt minskar genom pensionsavgångar samt att det finns god tid att bygga ihop exempelvis IT-systemen vilka annars kan bli några av många dyrbara kostnader vid en snabb sammanläggning.

Ett fåtal partigrupper på ön har tagit ställning partipolitiskt men de flesta partigrupper kommer inte att göra det innan folkomröstningen. Denna fråga går tvärs igenom nästan samtliga partier på samma sätt som i befolkningen i övrigt. Eftersom frågan har hängt i luften i så många år så har fullmäktigeförsamlingarna valt att låta folket säga sitt genom folkomröstning. Inte heller den av Sweco Eurofutures upphandlade utredningen har några färdiga svar om hur framtiden blir med Öland – en eller två kommuner. Det finns alltså inga färdiga facit från varken kommuner eller politiska partier i frågan Öland – en eller två kommuner utan det här är en fråga om vad alla ölänningar som är mantalsskrivna på ön och därmed har rösträtt vill och känner för framtiden. Det är just därför som folkomröstningen genomförs. Jag hoppas på stor uppslutning vid valurnorna den 7 juni 2009.

 

Med vänlig hälsning

 

Lisbeth Lennartsson (c)

kommunstyrelsens

ordförande

Borgholms kommun

samt ordförande

Ölands Kommunalförbund

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons