Annons

Angående vår ”slaktade” kvarn

Insändare • Publicerad 8 juli 2008

Det är många som haft synpunkter på vad som får göras med vår kvarn, men det är ytterst få som tagit reda på vad som faktiskt gjorts, eller vad som ligger bakom detta projekt. Därför vill vi här klargöra några saker.

Kvarnen var redan tömd och inredd när vi köpte den. Kvarnen gjordes om redan 1964, då de dåvarande ägarna fick tillstånd från Riksantikvarieämbetet att använda den för boende. Den stora förändringen, då kvarnen tömdes, isolerades och fick ny väggbeklädnad invändigt, skedde alltså för flera decennier sedan och med ämbetes tillstånd. När vi övertog kvarnen hade den redan använts att sova i under 40 år, så vi fortsatte att använda den för tillfällig övernattning.

Annons

Vad som har skett i kvarnen

Det som har gjorts nu är att tidigare målade ytor målats om och att det lagts till textilier. De ursprungliga delar som var kvar, såsom stubbe, hjärtstock och gångås, är fortfarande orörda. TV-teamet åtog sig även att renovera balkongen, vilken utformades exakt som den gamla. Det har hela tiden varit vår ambition att återställa kvarnens exteriör till den ursprungliga. 

Ska det visas i tv?

Man kan givetvis fråga sig om detta ska visas i TV4´s ”Sommar med Ernst”. Programmet avser dock inte att visa ”hur man gör om en kvarn till sommarstuga med vingar”. Inredningsdeleni programmet har temat ”compact living” och man använder då en redan tömd kvarn för att visa exempel på lösningar i ett trångt utrymme. Programmet innehåller även iordningställande av en uteplats bredvid kvarnen, matlagning samt utflykter där man bl.a. visar hur en bevarad kvarn fungerar. Den som ser programmet får själv döma om detta får ”förödande konsekvenser för Ölands kvarnar”. 

Valde media istället för direkt kommunikation

De uttalanden som har gjorts av Kennert Gustafsson (ordf i Ölands kvarnförening) och Gay- Olof Alfredsson (ordf. i Ölands Hembygdsförbund) har berört oss illa. Var och en har givetvis rätt till sin åsikt, men när man sprider så skarpa formuleringar i samtliga medier kunde man ha önskat att de först kontaktat oss för att ta reda på vad som faktiskt skett. Det förväntar man sig av någon som uttalar sig för 14 000 medlemmar, varav vi själva är två. Istället lät man i efterhand en annan, mer konstruktiv man, ur föreningens styrelse ta kontakt med oss för att försöka släta över kritiken mot oss.

Vi är också ledsna över att bli kallade för ”sommargäster som inte bryr sig om den öländska historien”. I samarbete med  kommunens stadsarkitekt byggde vi vår nya stuga med grånat virke och grästak, helt och hållet utformad för att stämma överens med kvarnen och ett 1800-talstorp, och bidra till den öländska landskapsbilden. För detta har vi också fått mycket uppskattning av omgivningen.

Vi har bjudit in Gustafsson och Alfredsson att komma hit, men de har inte hört av sig. De är fortfarande välkomna att komma hit för att själva se hur det ser ut och föra en direkt dialog med oss när det gäller vår kvarn.

Martin & Cajsa Hedberg

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons