Annons

Angående Ölands vapen

Insändare • Publicerad 17 juli 2008

”I blått fält en gående hjort av guld med rött halsband och röd beväring, därest sådan skall komma till användning.” Vapnet skapades till Gustav Vasas liktåg 1560 och såg då praktiskt taget ut som det nuvarande. Viss förvirring inträdde genom förväxling med Ålands två rådjur, och på 1880-talet innehöll Ölands vapen två rådjur och nio rosor; förväxlingen upptäcktes vid revisionen 1944. Ingår tillsammans med Smålands landskapsvapen i vapnet för Kalmar län. Varför inte en symbol för min socken?

Öland har sin hjort, Borgholm och Mörbylånga har sina symboler. Men det finns inte några aktuella eller historiska symboler för de öländska socknarna, än mindre för de gamla småkommunerna (Ölands Åkerbo, Löt, Torslunda med flera).

Annons

Enligt Svenska Heraldiska Föreningen riskerar de svenska socknarna att förvandlas till historia. Att sockenbegreppet håller på att frätas sönder är ingen nyhet och från statsmakterna är ingen hjälp att vänta, eftersom de svenska socknarna saknar en formell funktion i samhället. Därför finns det en risk att socknarna inom en inte allt för lång framtid bara är ett vagt begrepp som endast hör historien till. Det vore synd.

Symbolen ger socknen en identitet. Ett sätt att återskapa den traditionella/gamla/historiska gemenskapen är att anta en symbol eller logotype. Liksom kommuner har vapen kan socknar ha symboler. Som samlingssymbol för den geografiska enheten kan denna användas av hembygdsföreningen, bygdegården, församlingen, idrottsföreningen och andra grupper. Sockensymbolen kan även ge inspiration till företagslogotyper.

Sockensymbolen kan användas på många sätt. Den kan målas på en skylt som sätts ut vid sockengränsen och på så sätt välkomnar besökare. Den kan användas på hemsidan, brevpapper och andra officiella handlingar.

En egen symbol för socknen ger identitet. Denna nya ”identitet” kan förmedlas på många sätt. Exempelvis via hembygdsföreningarnas medlemskort, eller brev och information, som sänds ut nu när alla försändelser tycks vara poststämplade i Alvesta eller Tomteboda.

Rolf Häggström, Löt

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons