Annons

Angående Åkerboskolan

Brukar inte ge mig in i den offentliga debatten men känner att jag måste göra ett undantag.
Publicerad 14 mars 2019
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Åkerboskolans framtid väcker många känslor.
Åkerboskolans framtid väcker många känslor.Foto: Arkiv

Vill börja med att ge ”Roland Andersson” en eloge för hans insändare ang. Åkerboskolan tidigare i denna tidning.

Var på den första informationen i Åkerboskolan för någon vecka sedan och en mera ensidig och regisserad föreställning får man leta efter. Där lades endast fram alla fördelar med nybyggnad och alla nackdelar med att ha kvar den gamla skolan. På de flesta frågor hänvisade man till Mikael Gustafssons ingenjörsfirma deras skrivning. Finner det konstigt att man ej tar med andras synpunkter i besluten.

Annons

Tycker det är tråkigt med alla dessa ”experters” uttalanden om Åkerboskolan och hur slut den är och hur omöjligt det är att reparera den till en rimlig kostnad.

Är själv engagerad i byggnadsvård och att då höra att man skall sätta grävskoporna i en fungerande skola byggd av kraftigt virke, betong och tegel. Golv som består av hundratals kvadratmeter outslitlig slipad ölandssten(kulturarv) med mera. är helt obegripligt. Här pratas det om miljön i vackra ordalag men här pratar vi, vid en eventuell rivning, om miljöförstöring i verkligheten. Sunt förnuft verkar ju blivit en bristvara i dagens samhälle och det återspeglar sig verkligen i detta fallet.

Det behövs såklart renoveringar om den skall behållas men detta måste vara ett betydligt bättre alternativ än att bygga en ny skola med hjälp av moduler, jag vill säga ”baracker”. I värsta fall kan man i framtiden se ett scenario där man konstaterar att: Nu finns det så lite barn på norra Öland att det blir ”mer ekonomiskt” om vi lyfter bort modulerna och låter barnen åka till Borgholm.

Man kan renovera i etapper så att barnen kan gå kvar i skolan, man kan anlita lokala entreprenörer så att man får in skattekronor.

På det första mötet pratade man sig varm för solpaneler på den nya skolan, men när någon föreslog att man borde kunna sätta upp paneler på den gamla skolan var det helt plötsligt alldeles för dyrt. Konstigt miljötänk tycker jag.

Det största problemet just nu är att det gått prestige i detta ärende.

Göran Ottosson

Annons
Annons
Annons
Annons