Annons

Älskade hamn

”Vilket underbart veckoslut Du haft med seminarier i flera av de gamla byggnaderna. Restaurang och rockkonsert på cementplattan vid Balken och massor av folk.”
Publicerad 26 juli 2018
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Margaretha Lööf-Johanson älskar hamnen i Mörbylånga.
Margaretha Lööf-Johanson älskar hamnen i Mörbylånga.Foto: Arkiv

För mig som varit sommarölänning sedan 1979 och fastboende i mer än trettio var det en dröm som gick i uppfyllelse.

Tack alla ni som gjorde Mat i Världsarvet!

Annons

Hamnen är ett nav runt vilket vardagen snurrar i Mörbylånga. När min familj och jag varit över bron och kommer hem åker vi alltid ”Hamnen” en vana som sitter i fortfarande.

Jag älskar hamnen och vill på allt sätt bidra till att byggnationen skall komma igång fort och bli bra. Med bra menar jag att samhället ska bli delaktigt i planeringen och att det ska stämma för oss som bor här.

Nu har vi två spännande processer framför oss dels Utställningsförfarande av Matrosen med ett offentligt möte den 21/8. Sedan kommer ett samråd runt Planprogrammet för hela Hamnområdet. Där kan alla vara delaktiga på olika sätt. De politiska och juridiska turerna följer sina fastställda rutiner. Det folkliga engagemanget följer sina. Det är många frågor i luften.

Hur höga skall husen vara? Skall de kanske ligga på östra sidan istället? Hur säkrar vi vattennivåstegringarna? Kan vi garantera att det blir handel och folkliv i Hamnen så att inte bostäder och hotell blockerar tillgången till kajerna? Frågorna är många och det ges tillfälle till debatt och diskussion under planprocesserna.

Vi vill ju inte ha hemlighetsmakeri eller markspekulation. Vi vill ha öppenhet och demokrati. Och det ska gå fort!

Sedan har vi ett riktigt akut problem just nu mitti badsäsongen! Det saknas verkligen bänkar och bord i Balken och Hamnen. Det stora antalet badande i Balken får knöka ihop sig och i Båthamnen är det pinsamt få sittplatser. Det behövs dubbelt upp med bänkar! I Färjestaden finns sagolika sitt- satsningar. Finge vi bara 10 procent av dessa skulle det bli riktigt angenämt resten av sommaren.

Inför nästa sommar behöver stranden runt Balken säkerhets anpassas för de små barnen, en gräsmattaanläggas och en handikapp ramp behövs.

Margaretha Lööf-Johanson, (S)

Annons
Annons
Annons
Annons