Annons

"Allt talar för att vi  kan lita på uppgifterna”

Insändare • Publicerad 29 mars 2013

Kurt Sjölund undrar (Ölandsbladet 26/3) om man kan lita på evangelisternas berättelser om händelserna när Jesus avrättades och lärjungarna därefter påstod att de mött honom levande, talat med honom och ätit med honom. Är inte evangelierna nedskrivna långt senare?

Svenska kyrkan tillhandahåller ett akademiskt utbildat prästerskap för att sådana här viktiga frågor ska besvaras. Enklast är alltså att fråga sin församlingspräst. Men eftersom Kurt frågat i Ölandsbladet kan det gott komma ett svar här: Ögonvittnen har berättat och berättelsen har levt tills den nedtecknats. Nu är nog detta en snabbare process än man tidigare antagit. Jag skrev boken Jesus. Motspänstig medmänniska och där för jag resonemang om saken. Vi möter en kultur som var ”minnessäker” men som också använde skrivdon. Allt talar för att vi kan lita på uppgifterna. Folk var beredda att dö för att de påstod att de var sanna!

Annons

En del av det Jesus säger är provocerande och kräver eftertanke. Denna eftertanke stimuleras av söndagarnas predikningar – det är i alla fall tanken. De ”olämpliga” uttalandena av Jesus har Kyrkan ägnat sig åt i 2000 år och det är en spännande historia. Vad betyder det att hata för att få vara lärjunge? Det enkla svaret är att vi inte ska älska världen och det som är i världen för det är dömt till undergång. ”Stå fri – och följ därför med Jesus!” Maningen är högaktuell och kanske lite lockande?

Vad gäller häxbränningarna så var det faktiskt en präst som organiserade motståndet och jag kan inte minnas mig ha sett uppgifter om ett enda fall i Sverige, där en präst gått i spetsen för häxbränneri. Vi kanske inte ska slå oss för bröstet, dock. Vad sker i dagens kvällspress, där människor hängs ut och får sina liv förstörda genom att vi glatt frossar i andras olycka och köper spekulationstidningarna?

Å andra sidan – om det fanns någon som tjuvmjölkade kon och satte olycka på familjen (som man trodde), vad skulle Kurt Sjölund göra då, för att försvara sig och sin familj? Bara som en tanke, förstås! Man kan förstå hur de tänkte när de tänkte fel.

Men det var alltså en präst som startade protestvågen mot häxbränningarna i Sverige.

 

Dag Sandahl

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons