Annons

”Allt sämre för pensionärer”

Insändare • Publicerad 1 november 2007

Landets pensionärer får en allt sämre ekonomisk situation i förhållande till de yrkesverksamma. Löneutvecklingen för förvärvsaktiva har sedan början av 1990-talet varit god. Det är bra. Men pensionerna släpar efter rejält.

Under åren 1992-2006 har lönerna nominellt för samtliga sektorer ökat med 70,1 procent. Realt – efter inflation – har lönerna ökat med 40 procent. Under motsvarande period har en person med inkomstgrundad pension endast fått en ökning nominellt med 21,6 procent och realt med 0,1 procent!

Annons

Införandet av jobbskatteavdraget har ytterligare fördjupat inkomstklyftorna. Första steget som genomfördes från och med januari 2007 innebar att en pensionär med 13 000 kronor i månadsinkomst har 500 kronor högre skatt än en löntagare med samma inkomst. Förslag finns om ett utökat andra steg. Att förtidspensionärernas framtida ålderspensioner också sänktes från årsskiftet gör inte saken bättre.

PRO driver kraftfullt på för förbättringar av pensionärernas ekonomiska villkor och utveckling av välfärden. I våras genomfördes en budkavle där vi samlade i nästan 160 000 namnunderskrifter i hela landet för våra rättmätiga krav. En stor manifestation med över 2000 deltagare genomfördes på mynttorget i Stockholm och vi överlämnade våra krav till statsminister Fredrik Reinfeldt. Men vi PRO:are ska inte nöja oss med det. Så länge våra krav inte är genomförda ska vi driva dem både mot regering och opposition. Vi anser att våra förslag för att förbättra pensionärernas ekonomi är högst rimliga:

Höj samtliga offentliga pensioner med 1 000 kronor i månaden. En massiv medlemsopinion i PRO anser att pensionen måste höjas. PRO:s uppfattning är att detta bör ske genom en uppräkning av pensionerna med 1 000 kronor per månad. Kravet gäller ålderspensioner och förtidspensioner (sjukersättning).

Rättvisa skatter – avskaffa straffskatt på pensionärer, genom förvärvsavdraget får pensionärer väsentligt högre skatt än andra vid samma inkomst. Det är orättvist. Pension är uppskjuten lön och PRO kräver att den ska beskattas som annan lön. PRO:s uppfattning är att sänkt inkomstskatt bör ske genom höjning av grundavdraget så att alla behandlas lika i skattehänseende.

Återupprättad ålderspension för förtidspensionärer. Förtidspensionärerna är en redan drabbad grupp. Förändringen i beräkning av ålderspensionen innebär väsentligt lägre pensioner och den är ett brott mot den fempartiöverenskommelse som träffats om det svenska pensionssystemet. PRO kräver att beslutet upphävs snarast och att reglerna som gällde före 2007 återinförs.

Höj bostadstilläggen för pensionärer. Bostadskostnaderna stiger även för äldre. Före valet lovade allianspartierna att jämställa både procentsatsen och hyrestaket för ålderspensionärer och förtidspensionärer. Detta har inte skett. PRO kräver att ersättningsnivån höjs till 95 procent och hyrestaket till 5 500 kronor och att bostadstillägget för förtidspensionärer ska vara samma som för ålderspensionärer.

Vi lovar att PRO kommer att synas och höras även framöver. Vi ger oss först när våra krav är tillgodosedda.

Lars Wettergren

Bengt Kronblad

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons