Annons

”Allaktivitetshus i Färjestaden”

Insändare • Publicerad 1 november 2007

Färjestadens skola ska nu byggas om och byggas ny, tack vare FFF som drivit frågan med vår Vision 2009 som mål, och fått en majoritet av politiker att lyssna. I detta ärende har politiker visat vilja och mod att våga tro på att skolan kommer att behövas även inom överskådlig framtid och att det därför är välinvesterade medel att göra en permanent satsning.

Satsningar av detta slag behöver göras ett antal till och det snarast. Avsaknad av framåtblickande och planering har skapat en situation där man nu snabbt måste hitta lokaler vilket likt råttan på repet får till följd att fritidsgårdens ungdomar och Ladans pensionärer ställs på bar backe, vilka man sedan måste hitta lokaler till... Denna cirkel måste brytas. Det är dags att inse att Färjestaden är Ölands i särklass största samhälle och att så kommer det att vara även framöver. Dessutom bör ansvariga se att invånarna där har rätt till samhällsservice nu. Detta innebär att fem över tolv måste politiker ta initiativ till byggnation av förskolor i Färjestadens samhälle.

Annons

Ytterligare trängande behov av service är en aula i absolut närhet till skolan. Ritningarna saknar en aula. Det innebär att skolans 500 elever fortfarande inte kan samlas alla samtidigt. Det förekommer ofta att eleverna skapar teater eller musikuppträdanden och det är då önskvärt att elever och föräldrar kan få ta del av deras arbete. En aula skulle dessutom vara en tillgång för Färjestadens samhälle, en lokal där man kan samlas. Den ger också möjlighet till konferensutrymme. Det finns också ett behov för musikskolan att ha fungerande permanenta lokaler. Just nu håller de till i det utdömda svartbygget Eken och planeras att som enda verksamhet sitta i källaren på nya skolan! Musikskolan har en viktig och stor verksamhet som måste få fungerande lokaler. De kan utnyttja en aula med scenmöjligheter.

En annan viktig samhällsservice är biblioteket som diskuterats ett antal år. Det är för litet och utslitet, det är inte tillgängligt och det verkar finnas en konsensus kring att så är fallet. Men vad med besluten sedan? Eftersom Färjestaden står för 80 procent av den totala utlåningen vid folkbiblioteken, borde Färjestadbiblioteket vara fyra gånger större! Nu har även behovet av permanenta lokaler för fritidsgården blivit brännande. Även Färjestadens ungdomar behöver en fritidsgård att gå till. Ladan kom till för ungdomarnas skull och måste de nu flytta för att man inte planerat förskolelokaler i tid, måste andra lokaler ordnas till ungdomarna permanent.

Pensionärerna behöver naturligtvis också ha tillgång till lokaler för sina aktiviteter. FFF vill därför här framföra ett förslag på ett allaktivitetshus som omfattar aula, musikrum, fritidsgård och bibliotek på gamla brandstationstomten. Dessa verksamheter är centrala för skolan och dessutom centrala för samhället och bör ligga i omedelbar närhet till skolan. Ett integrerat hus med extra rum som ger konferensmöjligheter skulle erbjuda möjlighet för pensionärsföreningar att träffas, och att hyra ut även till andra föreningar. Lägger man dessutom en cafeteria i huset, förslagsvis med drift av personer från kommunens dagliga verksamhet, har man skapat mötesplatser för olika grupper och åldrar i detta hus. Genom att lägga samman olika funktioner i ett hus möjliggör man nya aktiviteter som varje verksamhet för sig inte kan skapa. Under sommarhalvåret kommer cafeteria och utställningar, musikevenemang, också bli ett dragplåster för turister. Ett sådant allaktivitetshus skulle på gamla brandstationstomtens centrala placering bli hjärtat i Färjestadens samhälle, ett hjärta vi nu saknar.

FFF, genom ordförande

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons