Annons

"Äldreakut ger ökad trygghet för våra svårast sjuka äldre"

Insändare • Publicerad 26 juni 2007

Landstinget i Kalmar län har ansvaret för att ge sjukvård till den äldsta befolkningen i landet. Många är friska och lever ett gott liv medan andra lider av flera olika sjukdomar, så kallade multisjuka, och är regelbundna besökare på våra sjukhus. I länet uppskattar man att det finns flera tusen medborgare som lider av en komplex sjukdomsbild med olika sjukdomar, nedsatt allmäntillstånd och omfattande vårdbehov. En av sjukvårdens högst prioriterade områden är att erbjuda just denna grupp ett ändamålsenligt och säkert omhändertagande som tar hänsyn till den multisjukes skiftande behov.

En nyligen redovisad revisionsrapport visar att landstinget inte ger dessa medborgare en tillräckligt bra vård. Granskningen visar bland annat att det saknas en helhetssyn i omhändertagandet och att akutklinikernas organisation inte är anpassad efter målgruppens behov. Det saknas också en ändamålsenlig vårdkedja på sjukhusen som tar hänsyn till den multisjukes särskilda behov. Dessutom saknas vårdprogram för denna målgrupp.

Annons

Konsekvenserna för patienten blir lång väntetid på akutmottagningen, vård på sjukhus som inte tillgodoser samtliga vårdbehov, ökad risk för förvirringstillstånd, risk för att delar av sjukdomsproblematiken lämnas utan behandling och ökad risk för nytt akutbesök med ny inläggning på sjukhus. Revisionsrapporten visar alltså att det finns ett stort behov av att utveckla arbetet och ändra arbetssättet i vården för våra svårast sjuka äldre.

Vi Allianspartier föreslår därför att det vid respektive sjukhus inrättas en särskild akut för de svårast sjuka, som tar bort väntetid på akuten, ger möjlighet till direktinläggning och där man har geriatrisk kompetens tillgänglig. Det ska också finnas ett vårdprogram som säkerställer att information förs vidare till hemsjukvård och hemtjänst och att rehabiliteringen fungerar. Akutverksamheten bör vara kopplad till de geriatriska enheterna på respektive sjukhus som har en särskild kompetens kring äldres hälsa och sjukdomar och som bedriver en verksamhet med inriktning mot en helhetssyn på patienten.

En särskild äldreakut skulle enligt vår uppfattning stärka vården av äldre med omfattande vårdbehov. Dessa patienter behöver ett särskilt omhändertagande inom den specialiserade vården. Det skulle alla tjäna på inte minst våra svårast sjuka äldre.

Malin Petersson (m)

Christer Jonsson (c)

Anders Andersson (kd)

Lars Hamrin (fp)

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons