Annons

Åkerboskolan – en politisk härdsmälta

Ilko Corkovics kuppartade försök på Alla Hjärtans dag med att presentera en ny Åkerboskola som en tvåvånings modulklump blev inte den lyckträff som han hade hoppats på.
Publicerad 16 mars 2019
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Per Lublin.
Per Lublin.Foto: Arkiv

Det retade snarare gallfeber på folket uppe på norra Öland som samlade sig och bjöd in alla politiker till bygdegården i Löttorp för att de skulle få lyssna på hur föräldrar och andra medborgare däruppe vill att Åkerboskolan skulle få vara. Ett fullsmockat möte där Ilko inte fick några applåder, där politikerna fick erkänna att alltihop hade gått fel och där politiken efter en riktig härdsmälta nu var tillbaka på ruta ett.

Själv var jag där för att lyssna på folket och avstod därför från att säga något själv, det fanns andra politiker där som orerade och hamnade i käbbel så att det räckte till.

Annons

Att döma av applådernas intensitet efter olika medborgares synpunkter var de dock lätt att sammanfatta som en allmän uppfattning:

Att det ska vara separata avskilda byggnader för:

• förskola

• låg- och mellanstadium

• fritidshem

• högstadium

• ungdomsgård

Samt att alla dessa enheter ska ha egna generöst tilltagna utemiljöer.

Sammantaget att Åkerboskolans byggnader ska förbli ungefär som nu, vilket lutar åt etappvis renovering.

När inte våra politiker själva klarat av att komma dithän, så bör istället berörda kommunmedborgare få lite mer att säga till om. Låt föräldrar tillsammans med skolpersonal skissa fram ett par inriktningsmodeller som medborgarna på norra Öland - och även de i resten av kommunen - sedan får rösta om samtidigt med att de för andra gången på nio år ska få rösta ja eller nej till kommunsammanslagning!

Annons

Tror att folket även i Borgholm och den södra kommundelen inser att det som är bra för norra Öland är bra för hela vår kommun. Och att en neddragning av Åkerboskolan (av modell Ilko och steget vidare) vore till skada för hela Borgholms kommun.

Att i kommunfullmäktige med de förmodade röstsiffrorna 18 - 17 rösta igenom ett inriktningsbeslut där man är oklar om inriktningen skulle vara förödande för tilltron till politiken.

Per Lublin

Annons
Annons
Annons
Annons