Annons
Nyheter

Sponsring – dags för regler

Nyheter • Publicerad 13 januari 2008

INNEBANDY

Mörbylånga kommuns beslut att aktivt sponsra Färjestadens IBK har, särskilt i ljuset av andra föreningars missnöje, aktualiserat frågan om kommunen överhuvudtaget har en särskild policy för sponsring. Det har de inte. Dessutom är de missnöjda föreningarna inte överens om protesterna...

Annons

Det var inte en helt enig kommunstyrelse som beslutade att sponsra FIBK. Fotbollsordföranden i Mörbylånga GoIF Jerker Nilsson, som dessutom är socialdemokratisk ledamot i kommunstyrelsen motsatte sig beslutet, men reserverade sig inte mot det slutgiltiga beslutet. Det vill säga att säga OK till en kommunal stöttning av elitserielaget. Något särskilt reglemente, eller policy, för just sponsring finns emellertid inte i den lokala kommunstadgan.

– Nej, det blev vi förstås medvetna om , men nu ska vi plocka fram en policy för sponsring, lovar kommunalrådet Kent Ingvarsson (m), som lämpat över problemkomplexet till kultur- och fritidsförvaltningen.

Där vill man dock inte ta i ärendet.

– Det är inte vårt bord. Vi kommer att skicka tillbaka ärendet till kommunstyrelsen. Vi sysslar med breddidrott och inte med kommunal marknadsföring på det här sättet, säger kultur- och fritidschefen Kerstin Olofsson.

KLARA REGLER

Det blir bland andra informationssekreterare Jonas Tenje som ska försöka vaska fram en lämplig policy för kommunal sponsring. Men jobbet har knappt börjat.

– Jag har inte fått något startskott än, säger han och påpekar samtidigt att gränsen mellan sponsring och renodlade bidrag kan vara svårdragen.

Jo, och det kan han ha rätt i och det är givetvis därför som det kan vara en fördel att ta fram ett ordentligt reglemente med klara gränsdragningar. Sponsring rör nu inte enbart idrott. Det finns exempel på kommuner som låtit företag sponsra allt från läromedel till publika byggnader.

– Jo, och det är därför vi måste få en politisk enighet om detta, så att vi kan sätta klara regler för sponsring på pränt, säger också Kent Ingvarsson.

INTE SKRIVIT PÅ

Annons

Det enda sponsringsfallet hittills är annars som redan framgått, kommunens stöttning av FIBK. Och det väckte som bekant (se bland annat artikel i Ölandsbladet 10 januari) ett visst rabalder bland andra föreningar. Sex föreningar protesterade skriftligt. Men en förening, SSG IF, vill inte kännas vid protesterna.

– Ingen i vår styrelse har uttalat sig i ärendet. Och den protestskrivelse som är inlämnad till kommunstyrelsen är enbart undertecknad av Göran OT Dahlberg. Vi har i vart fall inte skrivit på, även om vårt klubbnamn finns med som en av undertecknarna, säger SSG IF:s kassör, Birgitta Carlén.

Är det något lurt med det här?

– Ja, det måste det vara. För övrigt så borde man väl glädjas åt FIBK och deras framgångar. En öländsk förening i elitserien. Det är ju fantastiskt. Och jag förstår om kommunen vill rida på detta och tycker att man vill synas tillsammans med dem.

Så du har inget emot sponsringen av FIBK?

– Nej, visst inte. Jag förstås utmärkt väl varför kommunen sponsrar klubben.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons