Annons
Nyheter

”Mange Gust” om kriget: Det har haussats upp

Nyheter • Publicerad 21 april 2006

INNEBANDYFörra veckan skrev ÖB-sporten att A-lagsspelarna i Färjestadens IBK nu tvingats välja mellan fotbollen och innebandyn.I dag kommenterar FIBK-tränaren Magnus Gustafsson den senaste veckans glödheta potatis.– Det hela har haussats upp och de flesta i diskussionen vet inte om bakgrunden, säger han.

Den senaste veckan har det rådit fullständigt krig på ön mellan fotbollsfantaster och innebandyfantaster.

Annons

Kan FIBK verkligen ställa som krav att sina A-lagsspelare inte längre får spela fotboll?

FIBK-coachen Magnus Gustafsson förklarar hur klubben har resonerat.

– Innebandyspelare måste träna på ett visst sätt, till exempel vissa muskler, fotarbete och balans. Och fotboll och innebandy är inte likt där. Vi kör till exempel mycket intervalllöpningar för vi har en helt annan typ av kondition än fotbollsspelare.

– En del tror att spela fotboll och vår försäsongsträning är samma sak, men det är det inte. Det handlar inte om att vi ska upp och springa i spåret nu, som vissa verkar tro. Utan vi kör lite mer den typen av träning som boxare och brottare kör. Och faktiskt lite åt friidrottshållet också.

Måste vila

Gustafsson anser att total fokus på innebandyn är ett måste för att elitsatsningen, att nå elitserien, ska bära frukt.

– Vår försäsong ligger nu i sex veckor, sedan får spelarna ledigt i juli då de ska bibehålla uppbyggnadsträningen i tre veckor med viss individuell träning. Sedan har vi bara sex-sju veckor kvar till serien börjar och det är då vi börjar med innebandyn.

– Vi ska träna fem pass i veckan fram till midsommar och då krävs det att man måste vila emellan. Och då håller det inte att spela fotboll eller någon annan fysisk aktivitet.

Smådetaljer

Gustafsson understryker att valet mellan fotboll och innebandy inte rör hela FIBK:ens verksamhet, utan endast A-lagets.

Annons

– Det här rör vuxna människor, som måste få bestämma om de vill satsa på elitnivå eller inte. Det handlar absolut inte om ungdomar. Jag tycker att man ska spela fotboll och innebandy som ungdom, det är mina sporter nummer ett. Men på elitnivå måste man peta på smådetaljerna som att träna rätt, äta rätt och ha individuella träningar.

Ni ökar träningsdosen nu och ställer mer och mer krav på spelarna. Betalar ni någon ersättning till spelarna för all tid de lägger ner?

– Vi betalar inga löner, utan det handlar om förmåner och ersättning i viss mån. Vi har ett bonussystem som baseras på publikintäkterna på A-lagets matcher och den delas ut till alla i truppen även om man spelar eller inte. Så på så vis har alla som är med och tränar ekonomisk ersättning.

– Annars satsar vi mycket pengar kollektivt på träningsförhållanden och matchförberedelser. Och detta kan vi göra trots att vi är den förening som satsar mest på ungdomarna ekonomiskt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons