Annons
Nyheter

Kritik mot kommunen: Färjestadens IBK favoriseras

Nyheter • Publicerad 9 januari 2008

INNEBANDY

Den kommunala likställighetsprincipen, det vill säga att alla ska behandlas lika, är näst intill helig. Men gäller den inte för idrottsföreningarna?

Annons

– Nej, uppenbarligen inte, hävdar sex tunga föreningar i Mörbylånga kommun, däribland FGoIF, som anser att Färjestadens IBK får ut mer av skattebetalarnas stöd än andra klubbar.

Färjestadens IBK:s framgångssaga á la Åshöjden har inte ens undgått dem som inte bryr sig ett skvatt om idrott i allmänhet eller innebandy i synnerhet. Till och med idrottsligt obildade politiker har insett värdet av att ha en klubb inom kommunens hank och stör som huserar i det mediala finrummet där elitlagen glänser. Men alla är inte lika glada åt den uppmärksamhet som FIBK får.

Och ilskan blev inte mindre när Mörbylånga kommunstyrelse härförleden beslutade att sponsra innebandyklubben med 33 000 kronor – det så kallade ”Guldpaketet”, plus 7 500 kronor för 2007 samt lika mycket för innevarande år (tills vidare) för reklamtryck på ungdomarnas overaller. Till detta man man också lägga att klubben fått en slags kommunal gratifikation på 25 000 kronor för att man lyckades nå elitserien, samt att kommunen köpt en svart sarg (nödvändig för TV-sändningar) för 50 000 kronor.

Guldpaket och sarg kunde övriga klubbar som kämpar på i Herrans vingård i de lägre seriesystemen möjligen smälta – reklamvärdet för kommunen med en klubb i elitserien kan man förstå. Men när man fick klart för sig att Mörbylånga kommun även sponsrade ungdomsverksamheten utöver de sedvanliga bidragen (aktivitetsstöd med mera), blev det på ren svenska ett jävla liv.

KONTAKTER

Sex föreningar gick samman och lät ordföranden i Mörbylånga GoIF, Göran OT Dahlberg, föra sin talan mot kommunstyrelsens beslut om, som man påpekade i en skrivelse, ”särbehandlande stöd till deras (alltså FIBK:s, reds anm) ungdomsverksamhet.” Dessutom vände sig man emot det som uppfattades som en ”elitsatsning på barn”.

– Självklart ska kommunal likställighet, alla ska behandlas lika, gälla. Det är orättvist och otillständigt att kommunen gynnar en utvald förening, säger Göran OT Dahlberg med ett visst eftertryck.

FIBK har annars en hyfsad kontaktyta när det gäller kommunala beslutsfattare. I styrelsen återfinns exempelvis skolchefen Ann Willsund som ordinarie ledamot och den mångårige sportchefen i Kalmar FF, Thorbjörn Bogefors, som suppleant. Dessutom har föreningen de båda ordinarie ledamöterna i kultur- och fritidsnämnden, Håkan Lindkvist (s) och Lars Lind (öp), som aktiva ungdomsledare – bara för att nämna några få exempel.

Men du Göran OT känner väl varenda politruk i hela kommunen? Du skulle väl också kunna jobba för den goda saken...

– Jag har aldrig, och skulle aldrig, påverka så att någon annan fick något mer än andra.

Annons

GNÄLLIGT?

Kommunalrådet Kent Ingvarsson (m) anser att kommunen handlat helt rätt och att sponsring inte har något som helst med den kommunala likställighetsprincipen att göra.

– Alla föreningsbidrag handläggs av kultur- och fritidsnämnden. Men sponsring är inte en fråga för nämnden. Vi gjorde en strikt kommersiell bedömning av vad vi kunde få för pengarna med tanke på FIBK:s genomslag på riksplanet med all mediabevakning.

Kent Ingvarsson hävdar bestämt att kommunens satsning är lönsam ur ett markandsföringsperspektiv.

– Sponsringsvärdet brukar vara åtta–tio gånger insatsen.

Och det kan man mäta?

– Nej, det går inte. Det finns inget speciellt att mäta. Men värdet av att synas som kommun får man inte underskatta. Och i ett långsiktigt perspektiv kommer alla föreningar att ha nytta av det här. Idrott drar till sig mycket ungdomar, vilket naturligtvis är positivt ur alla aspekter.

Nu finns det insatta bedömare som anser att de andra klubbarna gnäller mer än lovligt.

– De kan väl sätta igång och jobba lika bra som FIBK på sin egen marknadsföring gentemot kommunala beslutsfattare och samhället i övrigt i stället för att gnöla om orättvis behandling, säger en mycket kompetent men anonym (av diverse skäl...) iakttagare.

Finns det fog för just ovanstående kritiska kommentar? Tja, en detalj: Färjestadens GoIF redovisar för kommunen 292 medlemmar för att erhålla diverse stöd för sin verksamhet. Andra medlemmar redovisas inte. FIBK redovisar 812 medlemmar av alla kategorier, varav hälften är bidragsberättigade. Vilken förening ser ut att ha mest tyngd?

Annons

ULF HEDMAN

Fotnot:Mörbylånga kommun pytsar sammanlagt ut ungefär två miljoner kronor årligen i diverse stöd till det lokal föreningslivet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons