Annons
Nyheter

Godkänd blågul debut för Olle

Nyheter • Publicerad 10 februari 2006

INNEBANDYVar? Kinnarps Arena, Jönköping.När? Torsdagen den 9 februari 2006. Klockan 19.33.Vad hände? Då debuterade nämligen Olle Thorssell, som förste ölänning genom tiderna, i den svenska landslagsdressen.ÖB-sporten var, som enda lokaltidning i trakten, givetvis på plats för att syna Thorssell i sömmarna.

Vid lunchtid i torsdags fick Olle Thorssell beskedet av förbundskaptenerna Ulf Hallstensson och Kristina Landgren-Carestam.

Annons

”Du spelar i tredjefemman och bildar backpar tillsammans med Jakob Olofsson i kväll”.

Sagt och gjort. Thorssell, likt det svenska laget, lirade lite krampaktigt till en början, men kom sedan in i det och kunde till slut vinna med komfortabla 8–4 mot Tjeckien.

– Skönt att ha det avklarat, men visst kunde det gått lite bättre för mig, lyder ölänningens snabbanalys, då vi träffar på honom i den så kallade ”mixed zone” efter tillställningen.

”Halvsvårt”

Thorssell verkade inledningsvis inte riktigt bekväm i Sveriges zonspel, till vardags är det man-mot-man som gäller i Wiler-Ersigen i Schweiz. Efter en tilltrasslad situation framför svenske burväktaren Gunnar Domeij, så gick bollen ut till en tjeckisk back som avlossade ett skott förbi en täckandes Thorssell.

Domeij räddade skottet, men på returen petade Pavel Kozusnik in 0–1.

Tjeckerna, som föll mot Sverige i VM-finalen 2004, satte också in tvåan innan första periodens slut.

– Det var lite halvsvårt att komma in i det, det var lustigt på något vis, berättar Olle.

Fina löpningarBlågult repade dock mod, Thorssell spelade upp sig, och världens bästa landslag var snart ikapp. Med tre sekunder kvar av mittenperioden skickade backeleganten Kimmo Eskelinen in 3–2 och i den tredje akten var segern aldrig hotad, då Sverige enkelt kunde glida ifrån i målprotokollet.

Ölänningen försökte spela enkelt och tog ju längre kampen led ett större offensivt ansvar i och med sina fina löpningar längs vänsterkanten.

Annons

Thorssell blev dessutom sånär antecknad i poängprotokollet när han efter en avslöjande diagonalpass friställde Magnus Svensson, men den överspelade Tjeckienkeepern kunde se Warberg IC-spelarens projektil till direktskott hamna över ribban.

Jaha, Olle, hur upplevde du debuten?

– Skönt att ha det avklarat, men visst kunde det gått lite bättre för mig.

Det såg lite nervöst ut i den första?

– Ja, jag tog inte för mig och kom inte in i det, det fungerade inte riktigt.

Men sedan blev det bättring?

– Ja, det blev det. Rollfördelningen i min femma är som så att jag ska inte ha så mycket boll, utan jag ska öppna för ytor med min snabbhet.

Lite statistik, Olle, 19 byten totalt?

– Det blev lite mindre i första, tre-fyra tror jag (fem, reds. anm.).

42 bollkontakter och 36 passningar slagna med rätt adress, inga bortkastade?

Annons

– Ja, det får väl anses som helt okej...

Din femma spelade 1–2, minus ett alltså?

– Ja, det var lite tungt. Annars så har vi tränat riktigt bra ihop.

Betygsätt dig själv, hur många kvarnar får du på en femgradig skala?

– Är två godkänt? Då blir det godkänt med stegringspotential inför lördagen (ny match mot Tjeckien väntar i dag, reds. anm.).

VM spelas om tre månader, du har de här matcherna och träningarna på dig att göra ett intryck, stärktes dina aktier i och med den här matchen?

– Svårt att säga. Jag tycker att vi har tränat bra och det är bara att försöka visa framfötterna hela tiden.

Och den här blågula tröjan du har på dig nu, den skulle passa även i VM?

– Absolut! Jag vill ha mer av det här, avslutar en hungrig Olle Thorssell – Ölands förste landslagsman på seniornivå genom tiderna.

FAKTA/Sverige – Tjeckien 8–4 (0–2, 3–0, 5–2) 

Annons

Målen, Sverige: Andreas Hedlund 2, Johannes Gustafsson, Kimmo Eskelinen, Anders Hellgård, Andreas Carlbom, Conny Vesterlund, Magnus Svensson.

Utvisningar, Sve: 2x2 min. Tje: 1x2 min.

Skott: 37–15.

Publik: 1 003.

STATISTIK/OLLE THORSSELL

Position: Vänsterback.

Byten: 19.

Första perioden: 5.

Andra perioden: 8.

Tredje perioden: 6.

Annons

Bollkontakter: 42.

Passningar: 36.

Rätt: 36.

Fel: –

Frislag mot: 1.

Frislag för: –

Skott: 1.

Mål: –

Assist: –

Utvisningar: –

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons