Annons
Nyheter

Från fyran till VM-kval

Nyheter • Publicerad 1 november 2011

INNEBANDY

Från botten av division 4 till VM-kval. Kristian Caldwell har blivit uttagen till USA:s landslagstrupp till det stundande kvalet i februari.

Annons

– Det känns rätt sjukt, säger 20-åringen.

I helgen trillade det in ett roligt mail i Kristian Caldwells e-postlåda. Det kom från general managern för det amerikanska landslaget som meddelade att Mörbylånga GoIF-spelaren blivit uttagen till VM-kvaltruppen. Under ledning av öländske förbundskaptenen Stefan Hedlund ska Caldwell hjälpa amerikanerna besegra Brasilien och Kanada på sin väg till VM.

– Jag snackade med general managern för två-tre år sedan, då sa han att jag skulle hålla koll på deras webbsida för de har lite träningsläger här och där för att kolla spelare. I somras var det ett läger i Linköping som jag åkte på. Vi tränade, spelade mot Belgiens landslag och mot lokala lag. Sedan fick jag beskedet nu att jag kommit med, säger Caldwell.

Hur känns det?

– Det känns rätt sjukt. De flesta i laget är från Europa och har dubbla pass, precis som mig. Men alla spelar i högre divisioner och där kom jag från division 4. Men jag kände att jag klarade av den nivån, det gick bra och när jag sedan fick beskedet att jag kom med kändes det skitkul.

FLER "SVENSKAR"

Caldwell har en amerikansk pappa och han har själv bott där i sex år. VM-kvalet spelas i Los Angeles och Caldwell har gjort resan förr – dock inte för att spela innebandy.

– Vi får boendet betalt men inte flygresan. Det är inte så att det finns särskilt stora sponsorer inom innebandyn, säger han.

Vad vet du om innebandyn i USA?

– Det finns cirka 1 700 spelare som bor och spelar i landet. Men de flesta i landslaget spelar i Europa. Det är ytterligare ett par från Sverige, jag vet att några spelar i allsvenskan.

Annons

Och vad vet du om motståndarna, Kanada och Brasilien?

– Det är de enda två lagen över Atlanten som har landslag. Brasilien vet jag inte mycket om, de har precis fått internationella förbundets godkännande att börja tävla internationellt. Kanada slog USA i det senaste kvalet, för första gången på länge.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons