Nyheter

FIBK:en stod upp mot gnetande MAIS

Nyheter • Publicerad 14 februari 2006

INNEBANDY, DIV. IPublik, FIBK-spelare och press verkade alla leva kvar i fredagens derbyfest när Mullsjös köttmur i söndags gästade Färjehallen.Visst tog det ett tag innan MAIS-muren sprack, men i den tredje perioden visade Färjestaden sin klass och avgjorde matchen.– Det är bra att vi vinner den här vakuum-matchen, säger FIBK-coachen Magnus Gustafsson.

Ja, visst var det en vakuum-match. Topplacerade Slätafly hade bytts mot Ingenmanslands-Mullsjö, publikantalet hade halverats (eftersom Färjehallen inte får ta in så mycket mer än söndagens 502 åskådare) och fredagens derbyfest hade bytts mot en helt vanlig seriematch.

– Det var många som var trötta både i kroppen och mentalt, erkänner poängkungen Jonas Elofsson.

”Sköt för ivrigt”

Bättre blev det inte av att Mullsjö öppnade upp matchen med att ställa upp sig som en stor fläskig mur på egen planhalva.

– De ställde upp med sin köttmur och vi blev frustrerade, säger Elofsson. Men jag kände mig aldrig orolig, för någon gång kommer det ju.

Men det dröjde innan Elofsson spräckte Mullsjös nolla.

Rättare sagt 23 minuter och 22 sekunder.

Och det var inga roliga 23 minuter och 22 sekunder.

Ett disciplinerat MAIS-försvar bjöd inte upp till något skönspel och sporten som utövades påminde mer om schack än innebandy.

Mullsjö ställde dock om snabbt och hade en ledning efter den första perioden.

– De spelade tätt bakåt och vi hade oförmåga att göra mål. Vi sköt för ivrigt, förklarar tränare Gustafsson och fortsätter.

– Vi sa innan att första tio minuterna blir grymt viktiga. Då skulle vi visa att vi är numret större och det gjorde vi inte.

Kennholt

Endast en halvminut in i mittenperioden gjorde Mullsjö 2-0 i powerplay, men sedan kom alltså Elofssons reducering.

Och reduceringen fick fart på FIBK, som började skapa flera chanser. Speciellt under powerplay då stackars MAIS-backen Simon Collberg blev bombarderad med skott från FIBK:ens ”Kenneth Kennholt”, Simon Nilsson. Hur Simon än sköt lyckades Collberg täcka.

– Vi gör ändå en rätt bra match, säger MAIS-tränaren Johan Ivarsson efter matchen. Vi försvarar oss bra och täcker skott.

Men Simon Nilsson skulle få sin revansch innan perioden var över. Mitt i perioden bröt han ett uppspel och sköt direkt in kvitteringen 2-2 med ett tungt långskott.

– ”Indianen” vi gör vid 2-2 avgör matchen, suckar Ivarsson.

MAIS tog ut målvakten

I mitten av slutperioden såg Jonas Elofsson till att Färjestaden kopplade greppet. Först spelade han från bakom mål läckert fram Kim Nilsson till 3-2 och fyra minuter senare gjorde han själv 4-2.

Knappt två minuter från slutet punkterade Pontus Knutsson matchen med att täcka ett skott och sedan skjuta in ett långskott som seglade in i Mullsjös öppna och övergivna mål.

Därmed var segern klar och ölänningarna fortsatt med i racet för elitseriekval.

– Det var en tråkig match, för de försökte bara förstöra för oss. Så det enda positiva var att vi fick tre poäng, avslutar Elofsson.