Annons
Nyheter

Golfklubb riskerar avveckling

Nyheter • Publicerad 2 december 2009

GOLF

Från och med måndag kan Grönhögen stå utan en golfklubb.

Annons

Ägarbolaget Grönhögen Golf Links AB och golfklubben Grönhögen GK har ännu inte kommit överens om något nytt nyttjanderättsavtal, vilket betyder att Grönhögen GK-medlemmars rätt att spela på golfbanan upphör från och med årsskiftet.

Under sju månaders tid har Grönhögen GK förhandlat med ägarbolaget Grönhögen Golf Links AB om ett nytt nyttjanderättsavtal på banan. Dessa förhandlingar har dock gått i stöpet och nu riskerar banan att stå utan en golfklubb.

– De är helt omedgörliga, säger Grönhögens ordförande Eddy Johnson om ägarbolaget. Eftersom vi inte lyckats nå något avtal under de sju månader som gått lär vi inte göra det nu heller och förmodligen kommer detta innebära att golfklubben avvecklas.

Det nuvarande nyttjanderättsavtalet går ut den 31 december 2009. För att ett nytt avtal ska skrivas under vill ägarbolaget att golfklubben ska betala 1,75 miljoner kronor i arrende.

– Vi är helt chanslösa – vi har inte de pengarna, säger Eddy Johnson som i början på november efterträdde Kay Wiestål som ordförande men som kort därefter också avgick då man inte lyckades nå något avtal med Grönhögen Golf Links AB.

– Det kostar ägarbolaget mellan en och en och en halv miljon kronor att ha golfklubben på banan varje år och ägarbolaget har under många år stöttat klubben med stora belopp. I det nya avtalet vill vi ha arrendesumman som en garanti från klubben, säger ägarbolagets VD Thomas Örvén och fortsätter:

– Grönhögen är i första hand en besöksbana. Som det sett ut under 2009 så har golfklubben stått för 46 procent av alla spelrundor medan de bara stått för 15 procent av ägarbolagets intäkter. Det är fullkomligt orimligt att ha det på detta sätt. Vi försöker inte få omkull golfklubben utan vill att de står för en mer realistisk del av kostnaderna.

På måndag har Grönhögen GK ett extra årsmöte då man bland annat kommer ta beslut om klubben ska avvecklas samt hur man ska disponera klubbens befintliga medel vid en avveckling. Om klubben läggs ner talar det mesta för att en ny klubb kommer startas och bli en del av ägarbolaget.

– Det är något som vi har planerat för sedan tidigare. Vi vill ju inget annat än att ha nöjda golfspelare på banan men det finns också en marknadsmässighet i det hela, säger Örvén.

– På kort sikt kommer detta självklart vara ett problem för Grönhögen men på längre sikt tror jag detta ger stora möjligheter.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons