Annons
Nyheter

Wiberg över drömgränsen – väntar på OS-besked

Nyheter • Publicerad 30 juni 2008

FRIIDROTT

8040 poäng.

Annons

Nicklas Wiberg blev första svenska tiokamparen sedan Henrik Dagård på 1990-talet att ta sig över drömgränsen 8 000 poäng och nu väntar Wiberg på besked – får han åka till OS eller inte.

Svenska olympiska kommittén har satt en klar och tydlig gräns för de svenska tiokamparna – ta mer än 8 200 poäng och ni får åka till Beijing. Men det finns ett par undantag.

HÖGA KRAV

Nicklas Wiberg slog i helgen till med nytt personligt rekord då han passerade drömgränsen på 8 000 poäng. I Europacupen i tiokamp, som avgjordes i finska Jyväskylä, fick ihop 8 040 poäng. Med detta passerade han den internationella OS-kvalgränsen i tiokamp. Men svenska olympiska kommittén ställer som sagt ännu högre krav.

– De (SOK) ska ha möte i morgon (läs i dag) om vilka de skickar till OS. Sedan vet jag inte om de lämnar besked direkt eller om det dröjer ett litet tag. Något jag kan hoppas på är att de tror på mig inför OS i London.

Avvägningen förbundet nu alltså får göra är om 23-årige Nicklas Wiberg ses som en framtidslöfte som kan göra bra ifrån sig i OS i London 2012. Då kan han nämligen skickas till Beijing och ta detta OS som ett ”läro-år”.

– Jag tycker att de även måste ta hänsyn till att 8 100 poäng har räckt till en topp åtta placering i två av de senaste mästerskapen, säger Wiberg.

Så en topp tio placering för din del känns alltså som en realistisk placering i ett eventuellt OS?

– Ja, det tycker jag absolut.

Men trots rekordserien började Wiberg sin tiokamp i Jyväskylä mindre bra. I de tre första grenarna – 100 meter, längd och kula – gjorde han bättre resultat i Götziz för en dryg månad sedan.

Annons

– Jag vet inte riktigt vad det berodde på. Jag kom in fel i tävlingen och hade det lite småtungt i de tre första grenarna, säger Wiberg.

I den fjärde grenen höjdhopp kom dock vändningen. Wiberg tangerade sitt personliga rekord då han flög över 2,13 och var sedan nära att klara även 2,16.

– Allt lyftes upp av höjdhoppet som jag är riktigt nöjd med, säger Wiberg som slutade den första dagen på högre poäng än vad han hade i galan i Götziz.

Även den andra dagen svarade Wiberg för mycket bra resultat. Framförallt var det i staven och 1 500 meter som han gjorde bra i från sig.

– Det kändes som att jag hoppade stav för första gången på väldigt länge så det var riktigt skönt att få till det, säger Wiberg som i och med att han passerade 8 000 poäng nu även blev klar för VM 2009.

Tänker du förbereda dig som om du vore OS-klar nu?

– Det kommer nog inte vara så stor skillnad. Det blir en del vila nu första veckan och jag har redan ett par tävlingar inplanerade innan OS.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons