Annons
Nyheter

Tyst protest mot Nordkoreas regim

Nyheter • Publicerad 8 mars 2013

FRIIDROTT, MARATON

– Det känns olustigt att åka till Nordkorea nu efter kärnvapenproven. Man kan väl säga att det är en liten protest från mig personligen, säger David Nilsson.

Annons

Han avböjer nu medverkan i maratonloppet i Pyongyang i april. Svenska friidrottsförbundet meddelar dock att han är skadad för att upprätthålla en god relation.

– Jag tappade sugen när provsprängningarna ägt rum och när den känslan inte försvann efter en veckas tid så fick det vara. Det går inte att springa ett maraton om du inte är heltaggad, förklarar David Nilsson.

Loppet i Pyongyang den 14 april var det stora målet under våren för långlöparen från Högby IF. Innan jul kände han att det passade perfekt i planeringen med ett maraton i Asien. Han såg det till och med som en unik möjlighet att få se diktaturen Nordkorea inifrån. Men i och med de senaste veckornas rapporter om att landet testar kärnvapen för fullt och den nye diktatorn Kim Jong-uns militanta politik blev känslorna de omvända.

– Jag trodde väl innan att det var på väg att bli något bättre i landet. Men nu känns det ju helt sjukt. De lägger en massa pengar på kärnvapen och låter invånarna svälta.

Handlar det om en protest från din sida?

– Man kan väl säga att det är en liten protest från mig personligen.

Och Svenska friidrottsförbundet?

– Nä, där blir det väl ingen form av protest. De meddelar att jag är skadad och inte kan ställa upp eftersom man vill hålla en fortsatt god kontakt med landet.

Läs hela artikeln i torsdagens tidning av Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons