Annons
Nyheter

Triss i SM-guld för ölänningar

Nyheter • Publicerad 28 augusti 2007

FRIIDROTT, JSM

Björnhovdaexpressen Johan Svensson strålar av självförtroende för tillfället.

Annons

– Grymt! Skönt att visa vem som är bäst! utbrister han efter SM-segern på 800 meter för 19-åringar i Uddevalla i helgen.

Johan Svensson kontrollerade sitt försöksheat och tog sig enkelt till final. Ölänningen såg sedan sina värsta konkurrenter om 800-metersguldet springa 1 500 meter och hade sedan taktiken klar för sig:

– Jag gick ut tufft, jag grillade dem, berättar 18-åringen.

Men med 200 meter kvar blev det ändå kamp längst fram i kön.

– Det blev lite knuffar och dueller, men jag vann dem, säger Johan om den tuffa avslutningen.

”DET HÄR VAR GRYMT”

Svensson knäckte sedan sina främsta utmanare, silvermedaljören Thobias Ekhammre från Hammarby och trean André Karlström från FGF Gotland, på upploppet. Ölänningen vann med fem-sex meters marginal och klockades för tiden 1.53,15.

– Tiden var helt okej, även om det lite över mitt ”pers”, men det blåste väldigt mycket. Hade det varit bra förhållanden, så hade det kunnat bli ett nytt personbästa, säger Johan som representerar FI Kalmarsund.

Du var med i junior-EM tidigare i somras och avancerade till semifinal på 800, vad har du tagit med dig från en sådan tävling?

– Jag har ju fått bättre självförtroende, men samtidigt har det har varit svårt att ladda om efter det, eftersom jag är nöjd med säsongen hur det än skulle gå nu mot slutet. Men det här var grymt! Skönt att visa vem som är bäst!

Annons

ROMBERG METERN FÖRE

Bäst i klassen har även Johan Svenssons klubbkamrat Christoffer Holmström gått och blivit. Holmström, Algutsrumssonen som varvat friidrott med fotboll genom åren, var nia i samma åldersklass i fjol, men förbättrade alltså den noteringen avsevärt när han hoppade hem 19-årsguldet med sina 2,03. Fauns Linus Karlsson var tvåa på 2,01, trean Philip Frifelt Lundqvist från Halmstad hoppade 1,96.

Högby IF:s Erik Romberg fixade Ölands tredje SM-tecken i tävlingarna. Erik, som hade en lysande vårsäsong då han förbättrade sitt ”pers” i diskus flera gånger om till 54,66 meter, var också bäst när det gällde som mest. Romberg skickade nu iväg redskapet 55,83 och var det med nästan metern före Katrineholms Simon Gustafsson.

TVÅ OLANDER-MEDALJER

I Uddevalla lyckades även David Nilsson nå en framskjuten placering på 5 000 meter i M22-avdelningen. Högby-David blev fyra på 15.35,98 och missade bronspengen med en och en halv sekunds marginal. Evert Taubes kära Bohuslän var även platsen för de yngre förmågorna som tävlade i ungdoms-SM i Stenungsund, där ölänningarna lyckades med att samla ihop tre medaljer hem till ön. I P15 noterades Mattias Olander, Högby, för en silverpeng i kula efter 15,56. Mattias blev dessutom trea i tresteg på 13,03, här var HIF:aren elva centimeter från silvret.

Bland 16-åringarna blev Marcus Nilsson, HIF, trea på 400 meter. Tiden? 52,91. Marcus snodde åt sig ytterligare en framskjuten placering i och med fjärdeplatsen i diskusmomentet via 43,58.

I stavhoppet blev avslutningsvis Hedvig Samuelsson och Katherine Karlström fyra respektive femma i 16-årsklassen. Hedvig, tävlandes för Kalmarsund, hoppade 3,18, Högbys Katherina klarade 3,04.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons