Annons
Nyheter

Nilsson fast på Island

Nyheter • Publicerad 23 maj 2011

FRIIDROTT

Först en landslagsdebut David Nilsson nog helst vill glömma.

Annons

Sedan satte Grímsvötn stopp för hemresan.

– Vädret gjorde det omöjligt att göra ett bra lopp, säger Högby IF:s David Nilsson från Island.

Vädret satte lite käppar i hjulet för David Nilssons landslagsdebut, vilken skedde i Sellfors på Island. Dock var det inte vulkanen Grímsvötns utbrott som var problemet utan den starka vinden.

– Det blåste extremt mycket från sidan men jag kände att jag är i bra form och ville göra ett bra lopp så jag gick fram och drog upp tempot, säger Nilsson.

Detta straffade sig dock. För efter att drygt hälften av det 10 000 meter långa loppet var avverkat började Nilsson krokna.

– Jag ville inte ha någon spurtstrid sista kilometern men jag fick ingen hjälp att dra så det straffade sig, säger Nilsson som till slut var i mål som sjua på 31.27.41 – minuten efter segrande Jarkko Hamberg från Finland.

RÖKPELARE

Vulkanutbrottet vid Grímsvötn har dock inneburit problem för Nilsson och hans pappa Carl-Gustaf. Högby-duon var fortfarande under måndagen fast på Island då landets flygplatser varit stänga sedan lördagskvällens utbrott.

– Vi hoppas kunna komma hem i kväll (läs i går kväll). Det har pratats om att två flyg ska avgå till Köpenhamn under kvällen, säger Carl-Gustaf som anlände till Island precis innan Grímsvötn fick sitt utbrott.

– När vi kom till arenan sa de att det varit ett utbrott så då klättrade vi upp på en kulle bredvid arenan. Då såg man en lång vit rökpelare som flöt samman med molnen men då såg det inte så farligt ut. Men sedan kom askan och nu ligger det en massa brunt stoft överallt.

Annons

• Hur påverkas ni av utbrottet förutom att ni tvingas vara kvar på Island?

– Folk som bor lite närmare vulkanen bär ansiktsmasker men där vi befinner oss är det inga problem. Vi har varit ute och kollat på geysir och vattenfall så man har verkligen fått uppleva Island när man varit här.

För David Nilsson blev det dock ett något annorlunda träningspass under helgen.

– När jag vände på min runda mötte jag askmolnet och då fick man ju stoft i ögonen och munnen så det var ju lite småjobbigt, säger Nilsson med ett skratt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons