Annons
Nyheter

Nicklas Wiberg får SOK-stöd

Nyheter • Publicerad 9 januari 2009

FRIIDROTT, TIOKAMP

Efter att ha väntat i flera veckor kom så äntligen beskedet.

Annons

Nicklas Wiberg är en av de idrottare som den svenska olympiska kommittén tror kan ta medalj i OS i London 2012 och får nu så kallat SOK-stöd.

I två år framöver kan Nicklas Wiberg, FI Kalmarsund, för fullo satsa på tiokamp. Igår blev det nämligen klart att han ingår i SOK:s topp- och talangprogram, vilket gör att han under två års tid kommer få stöd från SOK.

– Det känns otroligt skönt samtidigt som det är en väldigt stor lättnad. Ärligt talat så vet jag ännu inte exakt vad det innebär man klart är i alla fall att detta gör så att jag till 100 procent kan fortsätta satsa på tiokampen, säger Wiberg.

Startades 1998

SOK:s topp- och talangprogram startades 1998 och sedan dess har 30 procent av de aktiva i programmet tagit medalj i något av de olympiska spelen.

– Ja, det känns ju lovande. Att jag får detta visar ju att de tror att jag har chansen i alla fall, säger Wiberg.

Grundtanken för topp- och talangprogrammet är att de aktiva som ingår där ska kunna göra det som krävs i den utvecklingsfas de är inne i utan att behöva kompromissa av resursskäl. Detta innebär att Wiberg till exempel kan få stöd för internationellt tävlande, stöd till träningsläger och tränarstöd.

– Detta kommer bli ett uppsving och en injektion för hela teamet kring Nicklas och det kommer verkligen motivera oss att jobba ännu hårdare, säger Nicklas tränare Kjell Andersson.

Två år

Stödet gäller först och främst i två år framöver och fortsätter Wibergs utveckling är det högst troligt att en förlängning sker.

Annons

– Det gäller ju att man fortsätter utvecklas och presterar. Annars finns det ingen anledning för SOK att lägga pengar på en. Så även om det tar slut innan 2012 så är det ändå OS som är målet, säger Wiberg.

Förändrar detta ditt träningsupplägg eller något annat?

– Nej, det gör det inte. Hur som helst hade jag satsat 100 procent på tiokampen – nu blir det lite lättare att göra det bara.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons