Annons
Nyheter

Klubbpris kröner fin säsong

Nyheter • Publicerad 14 oktober 2010

FRIIDROTT

Högby IF har varit Smålands bästa förening i distriktsmästerskapen – för fjärde året i rad. För det belönas man med Eric Walls Vandringspris, som sätter punkt för en säsong med flera höjdpunkter.

Annons

– Det har varit ett fint år, säger Carl-Gustaf Nilsson, ordförande och klubbens hjärta.

Lilla Högby IF har åstadkommit väldigt mycket på kort tid i år, såväl individuellt, som i lag och som arrangör. Klubben har inte bara visat upp sig i distriktet utan även nationellt och internationellt: man har dominerat de olika distriktsmästerskapen, arrangerat Veteran-SM, David Nilsson blev bäste svensk i Lidingöloppet och Marcus Nilsson har fått ett internationellt genombrott med ett JVM-brons i tiokamp som höjdpunkt - för att nämna en del av vad klubben presterat.

ÅRETS HÖJDPUNKT

– Det har varit ett fantastiskt år. Lagmässigt har det varit vårt bästa år någonsin på herrsidan. Vi gick upp från division 2 till division 1 och vi vann DM för klubblag, vilket vi aldrig gjort tidigare. Och som en arrangörsgrej var Veteran–SM väldigt bra. Vore det inte för vädret ena dagen så hade det varit det största VSM:et någonsin, säger Nilsson.

Men som en absolut höjdpunkt, både för föreningen och på ett personligt plan, nämner han sonen Marcus Nilssons JVM-brons.

– Det är svårt att slå det. Det var ju en ofattbar grej. Ingen kunde ana att det skulle gå så bra, det fanns inte på kartan. Det som skedde var otroligt, det var bara att njuta.

GLÄDJE OCH GEMENSKAP

Ytterligare ett pris som går till klubben är Eric Walls vandringspris. Det är fjärde året i rad Högby vinner priset. Men med en skillnad i år.

– Vi har blivit mer allsidiga. Vi tar inte lika stor del av poängen i veteranklassen och i terrängloppen som tidigare, nu är det mer utspritt. Det är kul, det visar på vår bredd, säger Nilsson.

Som en liten förening har man en välutvecklad egenskap som gör att man står sig i konkurrensen med större klubbar – gemenskap.

Annons

– Vi har en otroligt bra gemenskap och kul tillsammans. Det är viktigt för att idrottarna ska känna glädje och ha kul, vilket i sin tur är viktigt för att de ska fortsätta med idrotten. Trots att man slutar satsa fortsätter man inom klubben. För oss är det viktigt att behålla idrottarna även om de slutar satsa aktivt.

VARIATION

Man har också en träningsmetodik som bygger på att finna glädje framför pressen att alltid prestera bäst.

– Vi är inte så specialiserade. Våra idrottare är med och kör flera grenar utöver sin specialgren, så träningen är väldigt allsidig. Jag tror det är bra att de får variera sig så de inte tröttnar. Det handlar inte bara om att nå resultat, det viktigaste är att man har roligt, säger Nilsson.

– Det är klart man hade velat ha ännu bättre tränare i klubben, men det är ju drömmar. Man måste vara realistisk och då är vår metod inget dumt alternativ.

MIKAEL ALMASI

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons