Annons
Nyheter

”Kjelle” Andersson: ”Han ska vara som bäst i London 2012”

Nyheter • Publicerad 17 augusti 2006

FRIIDROTT– Visst har det varit jobbigt ibland, men det har varit roligt att vara med på den här resan, säger Kjell Andersson.

Nicklas Wiberg har precis klarat av sitt första stora internationella mästerskap på seniornivå. Men han har långt ifrån varit ensam på sin EM-expedition.

Annons

ÖB-sporten träffade Kjell Andersson, tiokamparens huvudcoach, strax efter hemkomsten till Öland och Färjestaden.

– När man körde från Göteborg kändes det tomt och lugnt. Skönt, det har gått på högvarv ett tag, säger han.

Plågor

Högvarv är väl egentligen bara förnamnet.

Stressnivån har nämligen varit i topp inför EM-tävlingarna på Ullevi, eftersom Nicklas har brottats med en hel del skadeproblem.

Ljumskarna har krånglat, två diskar i ländryggen har skapat obehag, precis som smärtor i baksidan av ena låret. Han har också haft problem med armbågen, vilket hämmat stavhoppsträningen.

Dessa plågor har lett till att Wiberg fått hoppa över både kvalitativa träningspass och tävlingar inför Ulleviäventyret.

Var då EM-starten i fara? Nix, inte enligt Andersson.

– Vi diskuterade ju givetvis hur vi skulle göra, men i fara? Nej. Vi har knutit näven i byxfickan och kämpat vidare, men nu ska han gå igenom allt för att få det korrigerat.

Motiverad

Annons

Tiokamparen från Färjestaden kom på en 20:e plats vid tävlingarna, en placering som givetvis hade blivit bättre om han inte hade nollat i diskusdisciplinen. Vad har 21-åringen lärt sig av EM? Kjell Andersson:

– Han har insett vad som krävs för att bli bland de tio bästa i ett stort mästerskap. Han nöjer sig inte med det här utan känner sig motiverad för en ökad träningsdos.

Vad betyder det i klartext?

– Helt enkelt längre pass med inriktning på teknikträning och börja med fys tidigare på säsongen för att bygga om den där karossen han bär på från en Volkswagen till en Ferrari.

På tal om tekniken, friidrottsexperterna i tv ansåg att ”Nicke” har stor potential, men att han behöver förbättra just tekniken i många grenar?

– Det är ju så, det gäller att få ordning på delarna, säger Kjell.

– Diskustekniken har vi brutit ner och kulan har till exempel förbättrats med en och en halv meter bara i år på grund av teknikträningen.

Kör vidare

Andersson, som ser till den fysiska utvecklingen, basar över Nicklas Wibergs mångkampande, men han är inte ensam i staben runt ”Nicke”.

Sjukgymnastbiten tar Ingvar Palmgren och Hasse Odén hand om, Thomas Lindén ansvarar för häck, höjd och längd, Hans Sundevall är spjutcoach, Karlskronabaserade Miro Zalar svarar för stavhoppskompetensen och diskustränaren heter Per Örtman.

Annons

Kör ni i teamet vidare?

– Det är inte sagt något annat. Nicklas trivs och tror på vårt upplägg och han är ju med själv och diskuterar kring det.

Hur mycket tid har du lagt ner tillsammans med ”Nicke” det senaste året?

– Det vågar jag knappt räkna på, ibland har det varit ett dygnet-runt-jobb. Visst har det varit jobbigt ibland, men det har varit roligt att vara med på den här resan.

En resa som Andersson hoppas fortsätter i många år till och han svarar snabbt på frågan när Nicklas Wiberg ska vara som bäst som tiokampare.

– Får han vara hel och skadefri trampar han över 8 000 poäng nästa år, men tids– och träningsmässigt ligger ju London 2012 bra i tiden, avslutar Kjell Andersson.

London 2012 är ju synonymt med olympiska spel. Spännande...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons