Annons
Nyheter

Kallur om Victoriastipendiet: ”Jättekul att få uppskattning”

Nyheter • Publicerad 3 juni 2008

VICTORIASTIPENDIET

En 27-årig häcklöperska från Falun får 2008 års Victoriastipendium, vilket ÖB-webben kunde rapportera om redan i morse.

Annons

– Jättekul att få uppskattning för det man presterar, sägerSusanna Kallurstrax efter en träning på tisdagseftermiddagen.

Susanna Kallur har varit nära att vinna Victoriastipendiet förr om åren, men då har hon inte räckt hela vägen fram.

ZLATAN VAR MED

– Hon har ju stått där med millimetrarna tidigare, men nu bidrog ju världsrekordet mycket, säger Victoriadagens starke man Kay Wiestål och syftar på Kallurs 60 meter häcklopp på tiden 7,68 sekunder i Karlsruhe den tionde februari, vilket betydde nytt världsrekord.

– Det är inte många som sätter världsrekord i friidrott, så det är stort, fortsätter han.

Vilka andra idrottare var med där framme på mållinjen?

– Zlatan (Ibrahimovic), Charlotte Kalla och Nicklas Lidström, men Nicklas hade ju inte hunnit spela klart sin säsong när vi tog beslutet.

GAMLA PÅ PLATS

För Susanna Kallur själv kom utnämningen som en blixt från klar Dala-himmel i tisdags morse.

– Ja, det var överraskande, jag visste inte ens att de utsåg det i dag, berättar hon.

Annons

Stipendiet delas precis som vanligt ut av kronprinsessan Victoria i samband med hennes 31-årsdag på Borgholms IP den 14 juli och då är det tänkt att merparten av de forna stipendiaterna ska medverka.

– Just nu har 22-24 stycken anmält sig och det är ju fantastiskt. Men vi ska försöka jobba in några till, säger Wiestål.

PAPPA BLEV UTAN

Susannas pappa Anders Kallur vann fyra Stanley Cup med New York Islanders under lagets storhetstid i början av 1980-talet, då för övrigt tvillingarna Jenny och Susanna föddes i New York. Men Anders fick aldrig Victoriastipendiet, vilket klubbkompisen i Islanders, Stefan Persson, fick 1980. Så Susanna blir alltså först i familjen att få ta emot stipendiet.

Ett pris som skiljer sig något från de övriga pris hon till vardags springer hem på banan. De vinner hon på egen hand, medan det här beslutas av andra.

SNABBIS PÅ ÖLAND

– Ja, det är ju två helt olika saker, men det är ju jättekul att få uppmärksamhet för det man presterar.

Har du träffat kronprinsessan tidigare?

– Nej, det har jag inte gjort.

Har du ens varit på Öland tidigare?

Annons

– Ja, men inte så mycket, hehe... Jag har bara åkt över en gång och var väl bara där nån timme eller nåt. Men det ska bli spännande att komma dit nu igen.

NEDRÄKNING FÖR OS

För Susanna Kallur väntar nu naturligtvis uppladdning inför sommar-OS i Peking som startar om drygt 60 dagar. Tävlingssäsongen började för henne så sent som i söndags nere i Berlin, så nu måste tävlingsvanan tillbaka.

– Nu handlar det mycket om att tävla på, så framöver blir det tävlingar och lite träning på hemmaplan, berättar hon.

Sedan bär det ju av hit ner till ön i juli...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons